Representantforslag om ekstraordinær støtte til Ukrainas frihetskamp

Dette dokument

  • Representantforslag 120 S (2021–2022)
  • Fra: Guri Melby, Ola Elvestuen, Sofie Høgestøl og Alfred Jens Bjørlo
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Demokratiet i Ukraina angripes med våpenmakt. Et land som frivillig har gitt fra seg sine atomvåpen mot garantier om suverenitet og territorial integritet, er under angrep. Situasjonen er dramatisk, og statsminister Jonas Gahr Støre betegner det med rette som et veiskille i Norge og Europas forhold til Russland.

Norge har både et moralsk ansvar og sterk interesse av å bidra til å stoppe den russiske invasjonen og sikre Ukrainas suverenitet. Ut over de EU-sanksjonene Norge slutter seg til, er det også tiltak overfor Russland som Norge kan gjennomføre selv.

Forslagsstillerne peker på at flere land, inkludert USA og Storbritannia, har tatt steg for å forby sine banker og finansielle institusjoner å opptre som korrespondentbanker for russiske banker og finansinstitusjoner. I tillegg finnes det russiske operatører på norsk sokkel, samt interesse for videre aktivitet fra russisk side. Forslagsstillerne mener at tiden er inne for å utelukke framtidige lisenser til russiske selskap på norsk sokkel, i tillegg til å vurdere å utelukke russiske aktører som allerede har mottatt lisenser.

Ukraina står midt i en invasjon, og ukrainske styrker har vist en imponerende vilje til å forsvare sin egen frihet. Derfor fremmer forslagsstillerne forslag om finansiell støtte som kan brukes til å øke egen forsvarsevne, gjennom anskaffelse av forsvarsmateriell. Forslagsstillerne mener Norge har gode forutsetninger for å bidra til dette, og foreslår en umiddelbar engangsoverføring på 1 mrd. kroner, ut over regjeringens planlagte 2 mrd. kroner i nødhjelp. Denne engangsoverføringen må gå som bilateral bistand til Ukraina, uten bindinger som gjør at de ikke kan brukes til å anskaffe forsvarsmateriell.

EU har også opprettet et eget fond som skal brukes til å kanalisere finansiell støtte til forsvaret av Ukraina. Dette fondet er opprettet innenfor EU-instrumentet European Peace Facility (EPF). EPF er et verktøy under EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk (CSDP), som Norge har muligheten til å tilslutte seg. Forslagsstillerne peker på at dette er en måte å sikre at norsk støtte til Ukraina brukes på en god måte, og foreslår derfor at Stortinget ber regjeringen bidra inn i fondet med norske midler.

Ukraina har også etterspurt støtte fra Norge, både innenfor etterretning og cyberkapasiteter, som kan bidra til deres kamp for å forsvare Ukrainas suverenitet. Forslagsstillerne ønsker at Stortinget anmoder regjeringen om å dele kapasiteter innen begge områder, for å øke Ukrainas evne til å forsvare seg mot den russiske invasjonsmakten.

Forslagsstillerne merker seg at Storbritannia har innført et forbud mot å la russisk-kontrollerte skip bruke britiske havneanlegg. Britene har innført et midlertidig forbud mot alle skip som er eller kan mistenkes for å være eid eller kontrollert av russiske statsborgere. Forslagsstillerne mener det er verdt å undersøke om dette britiske initiativet kan innføres som et målrettet straffetiltak mot Russlands invasjon av Ukraina.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen umiddelbart gjennomføre en engangsoverføring på minst 1 mrd. kroner til Ukrainas demokratisk valgte regjering. Midlene kan brukes til å anskaffe våpen og ammunisjon.

  • 2. Stortinget ber regjeringen slutte seg til European Peace Facility (EPF) og bidra økonomisk gjennom EPF for å styrke Ukrainas forsvarsevne.

  • 3. Stortinget ber regjeringen dele relevante norske cyberkapasiteter med ukrainske myndigheter for å forsvare landet mot offensive cyberangrep fra Russland.

  • 4. Stortinget ber regjeringen dele norsk etterretning med ukrainske myndigheter for å bidra til å styrke Ukrainas evne til å hevde sin suverenitet.

  • 5. Stortinget ber regjeringen forby norske banker og andre finansielle institusjoner å opptre som korrespondentbank for samtlige russiske banker og finansinstitusjoner.

  • 6. Stortinget ber regjeringen stenge russiske eierinteresser og selskaper ute fra norsk sokkel. Det bes om at det ikke overføres midler til russiske eierinteresser i forbindelse med leterefusjonsordningen.

  • 7. Stortinget ber regjeringen vurdere å innføre et forbud mot å gi skip som er eid, kontrollert eller drevet av enhver person knyttet til Russland, adgang til å anløpe norske havner, etter modell fra Storbritannia.

1. mars 2022

Guri Melby

Ola Elvestuen

Sofie Høgestøl

Alfred Jens Bjørlo