Representantforslag om harmonisering av rentesatser ved etterbetaling av ytelser og tilbakekreving av feilutbetalinger fra Nav

Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Folketrygdloven § 22-17 slår i dag fast at det skal betales et rentetillegg på 10 prosent ved tilbakebetaling av ytelser til Nav, så lenge den kravet retter seg mot, har gjort seg skyldig i «forsett eller grov uaktsomhet». Dette står i kontrast til praksisen ved etterbetaling av ytelser. Når det derimot er staten som har gjort feil, slår folketrygdloven § 22-17a fast at Nav bare er skyldig halvparten av vanlig forsinkelsesrente (i dag om lag fire prosent).

Det er urettferdig at Nav skal slippe billigere unna enn de såkalte brukerne når etaten gjør feil. Dagens Nav-regler er svært kompliserte. For syke, skadde og andre sårbare grupper i en vanskelig situasjon er det lett å trø feil. Det som av Arbeids- og velferdsdirektoratet tolkes som «grov uaktsomhet», kan for den enkelte bare være rein forvirring. De som blir dømt for trygdesvindel, vil uansett bli hardt straffet gjennom bøter og fengsel. Det har ingen hensikt å legge drakoniske strafferenter på toppen av dette.

Slik Nav-skandalen fra 2019 viser, er heller ikke Nav fremmed for det som kan karakteriseres som «grov uaktsomhet». Skandalen avdekket at Arbeids- og velferdsdirektoratet i en årrekke hadde tolket EØS-retten feil, og på feilaktig grunnlag stanset utbetalinger, tilbakekrevd utbetalte ytelser og straffeforfølgt brukere. Tusenvis på tusenvis er rammet, og flere har blitt dømt til fengsel på feil grunnlag. At Nav i motsetning til den enkelte trygdemottaker i en slik situasjon slipper unna med halv forsinkelsesrente ved tilbakebetaling, oppleves med rette som urimelig.

Det er også grunn til å minne om at stortingspolitikere som gjennom forsett eller «grov uaktsomhet» har fått store skattefordeler i sin bruk av pendlerboliger, reiseregninger og diettpenger, stort sett slipper unna med å betale tilbake beløpene de er skyldige – uten noen form for renter. Dette oppleves ikke som likhet for loven.

Forslagsstiller tar ikke stilling til om rentesatsen for tilbakebetaling skal ned eller om rentesatsen for etterbetaling skal ned. Trolig er det mest hensiktsmessige å harmonisere rentesatsene på nivå med ordinær forsinkelsesrente. Men det er på høy tid at rentesatsene for tilbakebetaling og etterbetaling i Nav-systemet blir harmonisert, slik at de såkalte brukerne ikke blir straffet hardere for «grov uaktsomhet» enn det Nav blir.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag til nødvendige lovendringer i folketrygdloven § 22-17 og § 22-17a for å sikre harmonisering av rentesatsene ved etterbetalinger av ytelser og tilbakekreving av feilutbetalinger fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

9. mars 2022

Mímir Kristjánsson