Representantforslag om å bygge hele E39 Ringvei øst i Bergen

Dette dokument

  • Representantforslag 186 S (2021–2022)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Helge André Njåstad, Frank Edvard Sve, Morten Stordalen og Silje Hjemdal
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er bred politisk enighet på Stortinget om at Ringvei øst i Bergen er et viktig veiprosjekt. Det viste stortingsbehandlingen av Nasjonal transportplan for 2022–2033 våren 2021, der et flertall ønsket å fremskynde oppstart for den nordligste delstrekningen mellom Vågsbotn og Klauvaneset, jf. Meld. St. 20 (2020–2021) og Innst. 653 (2020–2021).

Å få på plass et ordentlig ringveisystem handler om å sluse gjennomfartstrafikken nord–sør utenom Bergen sentrum og på den måten bedre bomiljøet, trafikksikkerheten og effektiviteten for folk og næringsliv. Prosjektet er ikke bare viktig for byen Bergen, men for hele Vestlandet. Når Hordfast og K5 Bergen–Voss er ferdig, vil det være avgjørende at også Ringvei øst er klar for å ta imot trafikken. E39 Ringvei øst er også av stor nasjonal betydning og regnes som et av de mest samfunnsøkonomisk lønnsomme samferdselsprosjektene i landet.

Lokalpolitisk i Bergen har flere aktører skapt usikkerhet om prosjektet og reguleringsarbeidet. Både byrådsleder Roger Valhammer (A) og byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) har tatt til orde for vesentlig nedskalerte og alternative løsninger. Dette bidrar til å skape usikkerhet rundt prosjektet og kan potensielt få store negative konsekvenser for fremdrift og realisering.

Statens vegvesen har lagt fram sin gjennomføringsplan for 2022–2027, som viser hvordan etaten vil følge opp Nasjonal transportplan de neste årene. Her har Statens vegvesen lagt opp til å gå videre med planleggingen av E39 Vågsbotn–Klauvaneset og starte planlegging av E39 Fjøsanger–Arna. Forslagsstillerne ønsker at Stortinget skal slå fast at det trengs sammenhengende planlegging helt fra Klauvaneset til Fjøsanger, og at den lokalpolitiske diskusjonen om nedskalering legges død.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sørge for at hele E39 Ringvei øst planlegges som et helhetlig prosjekt med sammenhengende firefelts motorvei.

6. april 2022

Sylvi Listhaug

Helge André Njåstad

Frank Edvard Sve

Morten Stordalen

Silje Hjemdal