Representantforslag om ikke å bistå med henting av voksne terrorister til Norge

Dette dokument

  • Representantforslag 242 S (2021–2022)
  • Fra: Erlend Wiborg og Per-Willy Amundsen
  • Sidetall: 2

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Det befinner seg fremdeles norske borgere som har tjent IS, i leirene i de kurdiskkontrollerte områdene i Syria. Etter det som har blitt opplyst via mediene, er det bare norske kvinner som befinner seg i leirene, og flere av disse skal ha barn som også oppholder seg i leirene.

Det er tale om norske borgere som frivillig reiste ned for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Terrororganisasjonen tok kontroll over og opprettet et såkalt kalifat med islamistisk styresett og regler i områder tilhørende Irak og Syria. Dette er et av de mest brutale og barbariske regimene verden har sett, og deres prosjekt, som er å opprette en islamsk stat, har etterlatt seg mange uskyldige ofre.

Terrororganisasjonen stod for død og ødeleggelse også utenfor sitt primære geografiske operasjonsområde i Irak og Syria. I flere land ble sivile utsatt for IS’ terroranslag, hvor eksempelvis konserter og handlegater ble angrepet med det ene målet for øye å drepe flest mulig uskyldige mennesker. IS’ herjinger var av et slikt omfang og med en slik brutalitet at et nesten samlet verdenssamfunn gikk sammen i kampen om å bekjempe terroristene.

Enkelte norske statsborgere tok i den tiden hvor terrororganisasjonen fremdeles kontrollerte geografiske områder i Syria og Irak, et bevisst valg om å reise ned til det aktuelle området og slutte seg til denne organisasjonen, en organisasjon hvis overordnede mål var å tilintetgjøre de samfunn som ikke frivillig ville underkaste seg deres islamistiske styre, for å oppnå sin globale ambisjon om et verdensomspennende kalifat. Problemstillingen for Norge – i likhet med flere andre vestlige land – er hvordan man skal forholde seg til egne statsborgere som har tjent IS, og deres eventuelle barn, som etter at terrororganisasjonen ble nedkjempet, nå befinner seg i interneringsleirer i Syria.

Debatten om hvorvidt Norge skal hente disse kvinnene og deres barn til Norge, har pågått omtrent like lenge som de har oppholdt seg i leirene. Det har også i inneværende stortingssesjon blitt fremmet et representantforslag om at Norge skal bistå med å hente både kvinner og barn til landet.

Det har vært en noe varierende praksis i vestlige land for i hvor stor utstrekning man har hentet egne borgere som befinner seg i leirene i Syria. Fra norsk side har det også vært en varierende praksis for dette, som blant annet har hatt den konsekvens at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering i januar 2020.

Forslagsstillerne vil vise til Fremskrittspartiets krystallklare linje i denne saken. Barna som oppholder seg i leirene, bør Norge bistå med å hente ut av leirene, men det er fullstendig utelukket å bruke statens kapasitet og ressurser på å hente voksne kvinner som har tjent terrororganisasjonen IS, til landet.

Forslagsstillerne fremmer på denne bakgrunn forslag om å instruere regjeringen om å avslå alle bistandsanmodninger om å hente voksne norske borgere fra leirene i Syria til Norge.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen avslå alle bistandsanmodninger om å hente voksne norske borgere fra leirene i Syria til Norge.

3. mai 2022

Erlend Wiborg

Per-Willy Amundsen