Representantforslag om frys av all bistand til stater som direkte eller indirekte støtter opp om Russlands krig i Ukraina

Dette dokument

  • Representantforslag 28 S (2022–2023)
  • Fra: Sylvi Listhaug, Erlend Wiborg og Christian Tybring-Gjedde
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

FNs generalforsamling ved tok 12. oktober i år en resolusjon om å fordømme Russlands anneksjon av områder øst i Ukraina. 143 land støttet resolusjonen, 4 land stilte seg på Russlands side mens 35 land avsto fra å stemme. De fleste av landene som avsto fra å stemme mottar i dag bistand fra Norge. Det betyr at Norge gir bistand som indirekte støtter Russlands krigføring i Ukraina.

Forslagsstillerne mener at land som direkte eller via FN mottar norsk bistand ikke samtidig kan gi moralsk og indirekte støtte til Russlands aggressive krig i Ukraina. Norsk bistand må følges av betingelser og forpliktelser, og Norge må i denne avgjørende saken for Europas frihet bruke bistanden som et politisk virkemiddel.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fryse alle overføringer i bistand som direkte eller indirekte går til landene som enten stemte mot eller avsto fra å stemme for fordømmelsen av Russland i FNs generalforsamling 12. oktober 2022. Unntak gjøres for nødhjelp.

27. oktober 2022

Sylvi Listhaug

Erlend Wiborg

Christian Tybring-Gjedde