Representantforslag om å prioritere E39 Veibust-Blindheim-Breivika

Dette dokument

  • Representantforslag 126 S (2022–2023)
  • Fra: Frank Edvard Sve, Sylvi Listhaug og Morten Stordalen
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Området ved E39 fra Veibustkrysset, gjennom Blindheimstunellen og videre til Moa i Sula og Ålesund kommune er det trafikkområdet i Møre og Romsdal med størst trafikk. Trafikkdata for området viser over 25 000 biler i døgnet, og «pulsvis» sannsynligvis langt over 30 000–40 000 biler i døgnet, med bakgrunn i at flere av landets største ferjestrekninger ankommer med sine ferjelaster relativt samtidig.

Dette området på E39 er også det mest ulykkesutsatte i fylket, med flere dødsulykker og mange alvorlige ulykker og hendelser årlig. Veibustkrysset har i en årrekke blitt nedprioritert av Statens vegvesen, og her har næringstrafikken fra mange av regionens største bedrifter daglig store utfordringer.

En smal tofeltsvei og det samme gjennom Blindheimstunellen med en trafikk over det som er lovmessig grense for slike veier, er trafikkfarlig. Sommeren 2022 omkom tre personer i Blindheimstunellen i en alvorlig bilulykke. I Veibustkrysset er det også jevnlig trafikkulykker.

Det er nå på tide at dette området med desidert mest trafikk i fylket, og som burde ha firefeltsvei, blir prioritert. Det fremstår som en feilprioritering når veiprosjekt som Møreaksen og kryssing av Romsdalsfjorden blir prioritert, som har så lite som 2 292 biler i døgnet, og som er langt mindre ulykkesutsatt. Den planlagte pengebruken på disse prosjektene er ikke forsvarlig når områder som E39 Veibust–Blindheim–Moa ikke blir prioritert.

De som ferdes på norske veier, skal kunne ferdes trygt, og dette må være førsteprioritet. Vi har ikke flere liv å miste i trafikken, og derfor må trafikksikkerhet og veibygging i områder med mange ulykker prioriteres høyt. Forslagsstillerne mener dette området på E39 må utbedres umiddelbart. Forslagsstillerne mener regjeringen må gjøre strakstiltak med iverksetting av hurtig planlegging og prosjektering, slik at en hindrer nye alvorlige ulykker.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen plan for snarlig realisering av E39 Veibust–Blindheim–Moa i Sula kommune og Ålesund kommune. Det skal også legges frem en egen finansieringsplan for utbyggingen når planlegging og prosjektering er klart.

9. februar 2023

Frank Edvard Sve

Sylvi Listhaug

Morten Stordalen