Representantforslag om en nasjonal standard for ferjetilbudet

Dette dokument

  • Representantforslag 143 S (2022–2023)
  • Fra: Frank Edvard Sve, Sylvi Listhaug, Morten Stordalen, Terje Halleland, Sivert Bjørnstad, Dagfinn Henrik Olsen og Bengt Rune Strifeldt
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Ferjetilbudet i landet er svært viktig for folk flest og for næringslivet og er en vesentlig del av vegnettet langs hele kysten. Fylkeskommunene har ansvaret for et betydelig antall ferjestrekninger, som i det siste har fått kutt i rutetilbudet grunnet i særlig grad prisveksten som regjeringen dessverre har møtt med handlingslammelse. Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen skryter voldsomt av kutt i ferjepriser og innføring av gratis ferjer til enkelte øysamfunn. Det er imidlertid vanskelig å forstå at regjeringen legger til grunn store kutt innen samferdsel og velger å ikke redusere avgiftene for å dempe de sterkt negative samfunnsmessige konsekvensene av de skyhøye drivstoffprisene, som igjen medfører kutt i ferjerutetilbudet. Forslagsstillerne mener at man nå er vitne til et av tidenes politiske mageplask der fylkeskommunene tvinges til å kutte i ferjetilbudet. Hva skal en med gratis ferjer når ferjene ikke går?

I alle andre deler av vegsystemet, slik som fylkes- og riksveger, blir ikke vegen stengt eller ferdselen hindret grunnet budsjettkutt. Det er åpent for trafikk hele døgnet. Når det imidlertid kuttes i ferjerutene, betyr dette at «vegen» langs kysten og til øysamfunn blir stengt eller det er redusert frekvens i tida den er åpen. Regjeringen burde sørget for at ferjerutene unngikk kutt grunnet innføring av gratisferjer eller av hensyn til fylkeskommunenes økonomi eller prioriteringer. Resten av vegnettet av både fylkes- og riksveg er åpent hele døgnet og blir ikke regulert av årlige budsjett.

Forslagsstillerne vil ha regularitet og forutsigbare åpningstider for ferjedriften over hele landet. Når enkelte ferjesamband til øysamfunn har blitt gratis, er det bra og i tråd med også Fremskrittspartiets politikk. Det er imidlertid uakseptabelt at ferjesamband først blir gratis for så at regjering og fylkeskommuner sørger for rutekutt på både disse sambandene og flere andre. Det hjelper lite med gratis ferje eller halvert ferjepris når ferjesambandene blir stengt gjennom kutt i rutetilbudet.

Forslagsstillerne mener det må være stabilitet rundt ferjetilbudet som skal leveres for både riks- og fylkessamband. Ferjetilbudet skal kunne bedres, men ikke kuttes uten videre. Det må være den samme forutsigbarheten som for vegnettet ellers i landet, og det bør være en nasjonal standard for dette.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget om en nasjonal standard for ferjetilbudet som gir forutsigbarhet for både folk og næringsliv langs kysten.

23. februar 2023

Frank Edvard Sve

Sylvi Listhaug

Morten Stordalen

Terje Halleland

Sivert Bjørnstad

Dagfinn Henrik Olsen

Bengt Rune Strifeldt