Representantforslag om skjerpede reaksjoner mot villmannskjøring

Dette dokument

  • Representantforslag 257 S (2022–2023)
  • Fra: Per-Willy Amundsen, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Uvettig kjøring av motorvogn i høye hastigheter innebærer en stor risiko for liv og helse for alle trafikanter som ferdes der slik kjøring skjer. Forslagsstillerne mener det er uakseptabelt at enkeltindivider setter andres liv og helse i fare på denne måten, og at det er nødvendig med en kraftig skjerpelse av reaksjonene mot denne typen adferd.

Det første grepet forslagsstillerne mener bør gjøres, er å foreta en skjerpelse av straffenivået for uaktsom forvoldelse av betydelig skade på kropp eller helse (straffeloven § 280), som i dag har en strafferamme på inntil 3 års fengsel, og for uaktsom forvoldelse av død (straffeloven § 281), som i dag har en strafferamme på inntil 6 års fengsel.

Uaktsomhet er et strafferettslig skyldkrav som spenner over et vidt spekter av handlinger, og er således bredere sammensatt enn de forsettlige lovovertredelsene. Forslagsstillerne mener derfor det gjennom lovendringens forarbeider skal gis klart uttrykk for at lovgiverviljen er å skjerpe straffenivået i de tilfellene som gjelder betydelig skadeforvoldelse og uaktsomt drap som følge av uaktsom føring av motorvogn. Det foreslås å heve strafferammen for overtredelse av straffeloven § 280 fra 3 til 5 års fengsel, og for overtredelse av straffeloven § 281 foreslås en heving fra 6 til 8 års fengsel.

Det andre grepet forslagsstillerne mener må gjøres, er en utredning og mulig revidering av reglene for tap av førerrett. En streng og tydelig praksis for tap av førerrett ved villmannskjøring vil, slik forslagsstillerne ser det, ha en vesentlig preventiv effekt mot denne typen uønsket adferd.

Det tredje grepet forslagsstillerne mener må gjøres, er en revidering av de strafferettslige inndragningsreglene med mål om å utvide adgangen til inndragelse av motorvogner som har blitt brukt til uvettig kjøring. En streng og tydelig praksis for inndragning av motorvogner som er brukt til uvettig kjøring, vil, slik forslagsstillerne ser det, ha en vesentlig preventiv effekt mot denne typen uønsket adferd. Forslagsstillerne mener videre at verdiene som inndras etter denne bestemmelsen, øremerkes til trafikksikkerhetstiltak etter modell fra ordningen med personlige bilskilt.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag til lovendringer for å heve strafferammen for overtredelse av straffeloven § 280 og § 281 til henholdsvis inntil 5 års og inntil 8 års fengsel.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utrede skjerpede regler for tap av førerrett.

  • 3. Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag for å sikre at motorvogn som er benyttet ved en straffbar hastighetsovertredelse hvor hastigheten har vært 200 km/t eller mer, som hovedregel skal inndras, og at verdiene som inndras etter disse bestemmelsene, går uavkortet til trafikksikkerhetstiltak.

15. juni 2023

Per-Willy Amundsen

Morten Stordalen

Frank Edvard Sve