Representantforslag om forbud mot engangsgrill

Dette dokument

  • Representantforslag 145 S (2023–2024)
  • Fra: Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Antall branner i utmark og innmark i Norge øker. 2018 var et toppår i antall terrengbranner, med over dobbelt så mange terrengbranner som i et normalår. Dette skyldtes blant annet at 2018 var et år med utbredt tørke i Norge. Det er grunn til å tro at klimaendringene vil føre til flere perioder med tørke og derfor økt risiko for lyng-, gress- og skogbranner i årene fremover.

Engangsgriller har vist seg å være oppstarten til mange branner. Dette fordi engangsgrillene ofte brukes i områder som ikke er tilrettelagt for ild og fordi grillene gjensettes på ikke egnede områder. I 2018, da det ble registrert 2 079 branner i Norge, viste mange butikker samfunnsansvar ved å stoppe salget av engangsgriller. Det bør imidlertid ikke være opp til den enkelte butikk å bestemme om engangsgriller skal være tillatt eller ikke.

I Norge er det bålforbud mellom 15. april og 15. september. Forbudet gjelder også engangsgriller. Det er kun tillatt med bruk av engangsgriller og bål på tilrettelagte steder, men kommunene kan også definere nærmere i hvilke områder det skal være tillatt med bål og engangsgrill.

Engangsgrillene har også vist seg å være et stort forsøplingsproblem. Det tar lang tid å avkjøle grillene og det er vanskelig å frakte dem med seg etter bruk. Det er derfor et stort problem at de blir gjensatt i naturen og også at avfallspunkter blir fylt opp med engangsgriller.

Med flere forventede tørkesomre er det viktig at staten tar ansvaret og forbyr bruk av engangsgrill som et preventivt virkemiddel for å unngå brann.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om forbud mot bruk av engangsgrill.

10. april 2024

Rasmus Hansson

Lan Marie Nguyen Berg