Representantforslag om større utslippskutt fra bruk av biodrivstoff

Dette dokument

  • Representantforslag 270 S (2024–2025)
  • Fra: Lars Haltbrekken
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Avfallsbasert biodrivstoff er et viktig virkemiddel for å kutte klimagassutslipp (ca. 1,5 millioner tonn i året) i en overgangsperiode frem mot at fossilt brensel er faset helt ut. Andelen elbiler i personbilparken er i dag 27,7 pst. mens det er bare ca. 1 pst. av anleggsmaskinene og 3 pst. av lastebilparken som er utslippsfrie. Det er med andre ord langt igjen blant de tyngre kjøretøyene. Bensinstasjonene og andre omsettere er i dag pålagt at en viss andel, 19 pst., av drivstoffet som omsettes over året, skal være biodrivstoff.

En utfordring med dagens omsetningskrav er at den fungerer både som gulv og tak for hvor mye biodrivstoff som omsettes. Dersom en drivstoffkjøper har lyst til å være ekstra miljøvennlig gjennom å bestille 100 pst. biodrivstoff, så kan omsetteren redusere biodrivstoffsalget tilsvarende til andre, men likevel oppnå kravet. Dermed går vinningen opp i spinningen.

I lys av de økende miljøutfordringene og Norges forpliktelser i samarbeidet med EU om å redusere klimagassutslipp fra blant annet transportsektoren, er det nødvendig å se nærmere på hvordan myndighetene kan fremme bruk av bærekraftig biodrivstoff i tett samarbeid med berørte næringer.

Biodrivstoff, spesielt 100 pst. biodrivstoff, representerer en betydelig mulighet for å redusere utslippene fra tyngre kjøretøy i transportsektoren. Per i dag omfattes imidlertid 100 pst. biodrivstoff av omsetningskravet etter produktforskriften, noe som kan virke mot sin hensikt ved å skape økonomiske og administrative hindringer for aktører som ønsker å satse på denne klimavennlige løsningen.

For næringen er det viktig at norske klimamål nås uten at kapital som er investert i eksisterende maskinpark og lastebilflåte går tapt. Mens elektriske personbiler nærmer seg 100 pst. av nybilsalget og 20 pst. av den totale personbilflåten, går det vesentlig saktere for salget av elektriske anleggsmaskiner og lastebiler. I 2024 utgjorde utslippsfrie anleggsmaskiner kun 3 pst. av nysalget og kun 1 pst. av eksisterende anleggsmaskinpark, mens utslippsfrie lastebiler utgjorde 12 pst. av nysalget i 2024 og kun 3 pst. av eksisterende lastebilflåte, ifølge Statens vegvesen.

Sverige har allerede gjort det mulig å omsette 100 pst. biodrivstoff utenom omsetningskravet, og dette har bidratt til økt bruk og utvikling av slike drivstoff. Fra 2007 til 2023 har utslippene fra tunge lastebiler nær halvert seg i Sverige, mens de har ligget stabilt i Norge i samme tidsrom. Ved å tilnærme seg det svenske regelverket kan Norge sikre likere konkurransevilkår og utnytte synergier i det nordiske markedet. For å sikre ytterligere styrket konkurransekraft og ambisiøse rammer for omstillingen i transportnæringen, vil koordinering av de nordiske landenes biodrivstoffpolitikk være effektivt. Utforming av et felles nordisk/skandinavisk mandat på biodrivstoff vil kunne være en slik effektiv utvidelse av ordningen. Dette vil jevne ut konkurransevilkår på tvers av landegrenser og sette Norden/Skandinavia i en ledende posisjon.

Ved å tillate 100 pst. biodrivstoff utenfor omsetningskravet åpnes det for markedsbaserte løsninger der betalende aktører prioriterer slike produkter, noe som kan stimulere til økt produksjon og investeringer i biodrivstoff fremstilt av vedlegg V-råstoff. Dette sikrer også at aktører som allerede har gjort betydelige investeringer i kjøretøy med forbrenningsmotorer, får tilstrekkelig fleksibilitet til å tilpasse seg overgangen til utslippsfrie løsninger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen sikre at 100 pst. biodrivstoff med vedlegg V-råstoff skal omsettes utenfor omsetningskravet fra 1. januar 2026, ved å gjennomføre nødvendige endringer i produktforskriften.

  2. Stortinget ber regjeringen fra 1. januar 2026 gjennom endringer i produktforskriften etablere at alt biodrivstoff som omsettes uten å ilegges CO2-avgift skal tilfredsstille EUs bærekraftkriterier for biodrivstoff. Tilsvarende skal biodrivstoff som ikke tilfredsstiller EUs bærekraftkriterier avgiftsmessig likebehandles med fossilt drivstoff.

10. april 2025

Lars Haltbrekken