Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Løse forslag til saken

Dokument 8:167 S (2020-2021), Innst. 498 S (2020-2021)

  • Forslag nr. 1 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber presidentskapet, i konsultasjon med samtlige partigrupper, sette ned et uavhengig og bredt sammensatt utvalg som skal utrede konsekvensene av Norges deltakelse i ulike internasjonale operasjoner i perioden fra 1991 til i dag og foreta en gjennomgang og vurdering av de helhetlige konsekvensene, herunder:

    De politiske beslutningsprosessene, åpenhet og demokrati.
    Innvirkning på folkeretten og FNs stilling.
    Konsekvensene for norsk økonomi, veteraner, trusselbildet, nasjonal forsvarsevne og sikkerhet.
    Omfang av sivile og militære tap og mennesker på flukt.

    Forslag nr. 2 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan man innenfor Grunnlovens rammer kan sikre at norsk forsvarsmakt ikke brukes utenfor landets grenser utenom ved selvforsvar eller i oppdrag under FN-ledelse.

    Forslag nr. 3 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen sikre at norsk politipersonell som deltar i internasjonale operasjoner får tilsvarende rett på erstatning for psykiske senskader som personell fra Forsvaret som deltar i internasjonale operasjoner.

    Forslag nr. 4 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen sikre en levekårsundersøkelse for veteraner fra internasjonale militæroperasjoner, utført av en uavhengig sivil forsknings- eller utredningsinstans.

    Forslag nr. 5 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen beregne kostnaden av Norges deltakelse i krigen i Afghanistan fra 2001 til i dag etter samme beregningsmåte som ligger til grunn for beregningen for årene 2001 til 2014 i Godal-rapporten (NOU 2016: 8) og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

    Forslag nr. 6 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange norske veteraner som har blitt helt eller delvis uføre som følge av deltakelse i internasjonale militæroperasjoner, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

    Forslag nr. 7 fra Moxnes, Bjørnar på vegne av Rødt


    Stortinget ber regjeringen sikre at norsk samarbeid med USAs etterretningstjenester som mistenkes for spionasje mot Norge, inkludert NSA, midlertidig opphører inntil amerikanske spionasje mot Norge er kartlagt og Stortinget er orientert på egnet vis.