Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)

Prop. 45 L (2022-2023), Innst. 431 L (2022-2023), Lovvedtak 96 (2022-2023)

Status: Lovsaken er ferdigbehandlet og sanksjonert i statsråd. Loven gjelder fra det tidspunktet som bestemmes i loven, eller som regjeringen bestemmer.

Lovforslag fra Kommunal- og distriktsdepartementetSaken er behandlet i kontroll- og konstitusjonskomiteenInnstilling avgitt 24.05.2023Innst. 431 L (2022-2023)

Saksgang

Status

  • Vedtak i korthet

    Stortinget har behandlet innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen og vedtatt en ny lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer. Regelverket er modernisert både språklig og innholdsmessig, slik at loven blir enklere å forstå. Formålsbestemmelsen er endret for å understreke viktigheten av at valgene gjennomføres på en tillitskapende måte. Det stilles også flere krav til åpenhet rundt valggjennomføringen og resultatene. Departementet får et utvidet ansvar for å opprette og oppdatere et digitalt manntall. I lovens kapittel 5 om listeforslag er det vedtatt flere endringer i forutsetningene for å kunne stille liste. Mye av regelverket for stemming videreføres, men det foreslås å skjerpe kravene til tilgjengelighet i valglokalene. Det er vedtatt en ny klageordning for valg som møter kravene til en uavhengig, juridisk prøving. Det er videre vedtatt nye regler som gjør det mulig å forlenge eller utsette valgtinget, eller holde omvalg hvis det skjer noe ekstraordinært.

  • Behandling og vedtak

    Lovsaken er ferdigbehandlet

    Vedtak i samsvar med innstillingen

  • Slik stemte representantene

    Første behandling:
    Voteringsoversikt

  • Behandling og innstilling

    Innstilling avgitt 24.05.2023

    Behandlet andre gang i Stortinget 12.06.2023