Rasmus Hansson (MDG): Oppdrettsnæringen i Nord-Norge har takket være kaldt vann hatt mindre problemer med lus, fiskevelferd og påvirkning på villaks og ørret enn lenger sør. Årets varme sommer ga imidlertid sterk økning i lus. Dette kan raskt bli normalen hvis ikke tiltak treffes omgående.
Hva vil fiskeriministeren gjøre for å sikre at oppdrett og kystmiljø i nord ikke havner i samme problemer som oppdrettsnæringa opplever i sør?
Begrunnelse
Nord-Norge har fortsatt økologisk sunne kystområder. Oppdrettsnæringen i landsdelen har hatt begrensede problemer med lakselus, dårlig fiskevelferd og høy dødelighet. Verdien av å bevare det intakte kystmiljøet og de gode driftsforholdene i oppdrettsnæringen i nord øker i takt med at kystområder i resten av landet blir mer negativt påvirket av oppdrett og andre faktorer.
Årets varme sommer i Nord-Norge ga imidlertid en voldsom øking i lakselus i oppdrettsanlegg. Det var en forsmak på noe som vil bli stadig mer normalt etter hvert som klimaendringer driver opp havtemperaturen i nord. Årets sommer viser at denne nye normalen kan komme fort. Så lenge oppdrett i nord drives med samme teknologi og driftskrav som før, vil både næring og kystmiljø være svært sårbare - eller forsvarsløse - mot den samme negative utviklingen som oppdrett, laks og ørret har gjennomgått lenger sør.
Når vanntemperaturen øker med 2-3 grader, dobles det totale smittepresset fra lakselus. I Troms har anlegg rapportert over 4 voksne hunnlus per fisk, altså 8 ganger over lovlig grense. I Vest-Finnmark eksploderte lusemengdene, med en økning på over 400 % fra slutten av juli til begynnelsen av september. Så mye lus har det aldri vært tidligere.
Selv om oppdretterne følger gjeldende regelverk (inntil 0,5 voksne hunnlus per fisk), kan det være 50-100.000 voksne hunnlus i en merd før det er krav om å avluse fisken. Det betyr sterkt økt lusepress på villfisk som ikke er vant til dette.
Dersom en slik utvikling også fører til at det blir nødvendig å øke innsatsen med avlusning vil oppdrettsnæringen i nord bevege seg i samme retning som næringen lenger sør, der stadig mer intens avlusning fører til store problemer med fiskevelferd og høy dødelighet.
Kunnskapen om konsekvensene av for dårlig styrt oppdrett er solid. Signalet om hva som nå kan skje i nord er utvetydig.
En negativ utvikling kan imidlertid unngås dersom kunnskap som nå er bygd opp om nødvendige drifts- og miljøkrav, ny teknologi og plassering av anlegg blir tatt i bruk i tide. Dette vil kreve spesiell innsats fra myndighetene.
På Nordnorskdebatt.no den 24. september etterlyste ledende forskere rask handling for å få kontroll med situasjonen i nord før det er for sent.