Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:83 (2024-2025)
Innlevert: 09.10.2024
Sendt: 10.10.2024
Besvart: 21.10.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hva vil statsråden gjøre for at norske barn skal få tilgang på den beste vaksinen mot HPV i barnevaksinasjonsprogrammet?

Begrunnelse

Nesten hele Europa har byttet ut sin HPV vaksine med en bedre vaksine som beskytter flere typer virus. I Norge får alle barn Cervarix gratis gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, men nå er tilgangen på flere og bedre vaksiner til stede. Dette er også vaksiner som fagfolk nå vil anbefale gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: I Norge forebygges HPV-relatert kreft gjennom screening av forstadier til livmorhalskreft og gjennom vaksinasjon mot HPV. HPV-vaksinering er et tilbud i barnevaksinasjonsprogrammet og gis på 7. skoletrinn. Det har vært et tilbud til jenter siden 2009 og til gutter siden 2018. Det er god oppslutning om dette vaksinasjonstilbudet i Norge.
Vaksinen som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet i dag, Cervarix, beskytter mot de to HPV-typene som forårsaker de fleste tilfellene av kreft og forstadier til kreft. På grunn av kryssbeskyttelse, altså at vårt immunsystem oppdager også andre kreftfremkallende HPV-typer etter vaksinasjon, gir Cervarix også beskyttelse mot flere andre kreftfremkallende HPV-typer enn de vaksinen er utviklet for. En annen tilgjengelig vaksine, Gardasil, beskytter mot ni ulike HPV-typer, inkludert typer som forårsaker kjønnsvorter. Kjønnsvorter er en annen sykdom enn HPV-relatert kreft. Det er god dokumentasjon for at begge vaksiner gir god og sammenlignbar beskyttelse mot kreft/forstadier, men Gardasil beskytter i tillegg mot kjønnsvorter.
Vaksiner til barnevaksinasjonsprogrammet blir kjøpt inn etter regler om offentlige anskaffelser. Dette gjøres gjennom offentlige anbud. Anskaffelsen gjennomføres av Sykehusinnkjøp på vegne av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Folkehelseinstituttet (FHI) deltar i spesialistgruppen som har det medisinske fagansvaret for anbudet.
Tilbudsfristen for å gi tilbud i den pågående anskaffelsesprosessen er 28. oktober 2024. Jeg er trygg på at vi fortsatt vil ha et godt vaksinasjonsprogram uavhengig av resultatet fra anbudsprosessen.