Skriftlig spørsmål fra Lisa Marie Ness Klungland (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2137 (2024-2025)
Innlevert: 07.05.2025
Sendt: 07.05.2025
Besvart: 14.05.2025 av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen

Lisa Marie Ness Klungland (Sp)

Spørsmål

Lisa Marie Ness Klungland (Sp): Korleis vil avviklinga av Mattilsynet sine regionkontor påverka oppgåver og tilsette på kvart av Mattilsynet sine kontor som var regionkontor fram til 1. mai?

Begrunnelse

Ifølge pressemelding trådte endringa i Mattilsynet i kraft 1. mai. Dei går frå fem geografiske regionar til fire nasjonale tilsynsdivisjonar og eit hovudkontor med direktoratsfunksjonar.

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Svar

Nils Kristen Sandtrøen: Mattilsynet har om lag 70 kontorsteder. Mattilsynet gjennomfører nå en organisasjonsendring, men jeg har blitt orientert om at det ikke er planer om å legge ned kontorsteder som følge av dette. Organisasjonsendringen har heller ikke medført at medarbeidere har blitt sagt opp eller at de har måttet bytte kontorsted.

Mattilsynet har generelt en stram budsjettsituasjon og har derfor siden januar 2024 hatt en individuell vurdering av om medarbeidere som slutter skal erstattes eller ikke.

Et endret risikobilde har vært en viktig driver for at Mattilsynet 1. mai gikk fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner. Hver tilsynsdivisjon har ansvar for sitt tilsynsområde; tilsynsdivisjon slakteri og landdyr, tilsynsdivisjon planter, fôr og drikkevann, tilsynsdivisjon mat og grensekontroll, og tilsynsdivisjon akvakultur.

Frem til 1. mai bestod Mattilsynet av fem regioner ledet av en regiondirektør og en liten stab, mens resten av de ansatte i regionen jobbet i avdelinger innenfor regionen med operative tilsynsoppgaver på tvers av Mattilsynets samfunnsoppdrag.

Fra 1. mai har Mattilsynet i stedet fire tilsynsdivisjonsdirektører. De ansatte i tilsynet sitter på samme kontorsted som før, men jobber nå nasjonalt med oppgaver innenfor ett av de fire tilsynsområdene. Mattilsynet har altså organisert seg etter brukere og tilsynsområder, i stedet for etter geografi.

Mattilsynet viser til at organisasjonsendringen vil bidra til å gjøre tilsynet mer effektivt og redusere behovet for koordinering. For medarbeidere og ledere innebærer det å jobbe mer konsentrert og effektivt om oppfølgingen av virksomheter innenfor tilsynsområdet, sammen med kolleger i hele landet. Det blir om lag 30 færre ledere, og dermed mer ressurser til kjerneoppgavene, og ansatte som jobber i myndiggjorte team. Flere avdelinger og seksjoner innen divisjonene er organisert geografisk, og her følger Mattilsynet i all hovedsak grensene til statsforvalterembetene.

Jeg vil understreke at Mattilsynet er en viktig beredskapsaktør med sentrale roller i blant annet totalforsvaret og kriseutvalget for atomberedskap. Mattilsynet vil fortsatt møte i alle fylkesberedskapsrådene og ha tett kontakt på lokalt og regionalt nivå for å sikre god håndtering av hendelser og beredskapssituasjoner.

Til sist vil jeg fremheve at Mattilsynet har mål om å oppnå flere effekter av omorganiseringen: økt likebehandling, tydeligere veiledning, mer strategisk dialog med interessenter, og styrket evne til å håndtere hendelser. Målet er også å bli mer effektiv og å utnytte kunnskap om og nærhet til brukerne i utvikling av regelverk og tjenester.