Steinar Gullvåg (A): Regelverket for samordning av folketrygden og offentlige tjenestepensjoner kan føre til at gjenlevende ektefelle taper i forhold til egen opptjening i folketrygden. Dette kalles gjerne "negativ effekt". Etterlatte som rammes av denne ordningen, mener den er klart urettferdig.
Er det mulig å gjøre endringer i samordningsreglene med sikte på å fjerne "negativ effekt"?
Begrunnelse
Etterlattepensjonen fra folketrygden består av en grunnpensjon på 55 pst. av den tilleggspensjonen som avdøde ektefelle har tjent opp. Etterlatepensjonen faller bort når den gjenlevende mottar egen uførepensjon eller fyller 67 år og får rett til egen alderspensjon. Den gjenlevende er sikret en tilleggspensjon etter den gunstigste av to alternativ, enten
- 100 pst. av den gjenlevendes egen opptjente pensjon, eller
- 55 pst. av summen av de tilleggspensjoner som gjenlevende og avdøde har tjent opp
Ved samordningen av tjenestepensjon og folketrygd skal egen tilleggspensjon samordnes fullt ut, mens en merytelse fra pensjonen til avdøde ektefelle er fri for samordning. I noen tilfeller er det gunstig om egen pensjon er lavere enn tjenestepensjonen. Da kompenseres lav opptjening. De som er i motsatt situasjon, som altså har høyere egenpensjon enn tjenestepensjon, rammes av den negative effekten og får redusert samlet pensjonsinntekt på grunn av samordningen. Særlig statspensjonister opplever å få redusert pensjon ved overgang til alderpensjon.
Et departementsoppnevnt utvalg har utredet problemet med "negativ effekt og sett på ulike alternativer.