Ketil Solvik-Olsen (FrP): I beregning av risiko og konsekvenser ved uhell fra oljevirksomheten, så er det viktig å bruke riktig metodikk. Tapsestimater for fiskeressurser basert på risikoberegninger er ikke uttrykk for et realistisk eller sannsynlig konsekvensbilde, siden metoden primært skal hjelpe med risikostyring (vurdere ulike tiltak opp mot hverandre).
Vil statsråden sikre at det gjøres en ny utredning om konsekvensene av oljeutslipp i Nordland VI, VII og Troms II, og at de gjøres med mer korrekt metodikk, slik som i Norskehavet?
Begrunnelse
I debatten om oljevirksomhet utenfor vår kyst er det viktig at man har best mulig anslag på gevinst og risiko for samfunnet. Fra miljøbevegelsen hevdes det stadig at risiko ved oljevirksomhet er svært stor, og at et uhell vil gjøre uopprettelig skade for fiskeriene. Dersom dette er riktig, så er det selvsagt et tungtveiende argument mot oljevirksomhet i fiskeritunge områder. Miljøbevegelsen hevder for eksempel at store deler av en årsklasse av torsk kan gå tapt ved et ”worst case” oljeutslipp i Lofoten. Bakgrunnen er beregningene i Utredningen Lofoten - Barentshavet (ULB7c), hvor Havforskningsinstituttet baserte seg på en metodikk for risikoanalyser, som indikerer et ”worst case” tap av rekruttering til en årsklasse på opptil 26 %.
Kritikere vil derimot hevde at en slik beregningsmetode ikke egner seg for å gi et anslag av totale konsekvenser/effekter for et uhell, men mer er egnet for å kunne sammenligne effektene av ulike "risiko-reduserende" tiltak opp mot hverandre.
DNV, HI og Universitetet i Oslo har, i en rapport til OLF, gjennomgått beregningsmetoder for tap av fiskeressurser ved oljeutslipp med sikte på mer realistiske beregninger, og anbefaler vesentlige endringer. Forvaltningsplanen for Norskehavet har lagt til grunn noen av disse anbefalte endringene i de beregningene som er utført med hensyn til konsekvenser av et ”worst case” oljeutslipp fra bl.a. NORNE-feltet. Konklusjonen er her at effekten på fiskeressursene er ubetydelig (<1%).
Det er viktig å ha så nøyaktige og korrekte beregninger som mulig, og beregningene for Lofoten/Barentshavet bør baseres på samme metodikk som man har valgt å bruke i Norskehavet. Denne må baseres på beregningsmetoder som har til hensikt å fremstille realistiske effektmål og som innebærer et rimelig sammenligningsgrunnlag med effekten fra andre aktiviteter i samme havområder.