Peter Skovholt Gitmark (H): Det er både i Oslo og Bærum en del uro i forbindelse med de planlagte plasseringer av basestasjoner for Statens nødnett. Uroen er knyttet til den mulige helserisikoen knyttet til den elektromagnetiske strålingen fra disse basestasjonene.
Vil statsråden påse at DNK og utbyggerne tar tilbørlig hensyn til den utrygghet mange føler ved å innføre et "føre-var"-prinsipp når det gjelder plasseringen av basestasjonene, slik at de ikke blir plassert ved barnehager, skoler og i boligområder?
Begrunnelse
Statens nødnett er basert på det digitale radiosystemet TETRA (TErrestrial Trunked Radio). I motsetning til dagens vanlige mobiltelefonisystemer, som bruker bærefrekvenser 900 eller 1800 MHz (GSM) og 2100 MHz (UMTS), opererer TETRA på 400 MHz, dvs. 400 millioner svingninger per sekund.
TETRA sender via sine antenner (basestasjoner) ut pulserte signaler 17,6 ganger per sekund, som er klassifisert som ekstremt lavfrekvent elektromagnetisk pulsering. Denne lave frekvensen er en av grunnene til den helt spesielle helseuroen TETRA skaper, da viktige hjernefrekvenser ligger i dette området og kan tenkes å bli forstyrret, med søvnproblemer og andre helseplager som resultat. Den alvorligste frykten er at vedvarende bestråling fra TETRA forårsaker ondartet hjernesvulst. TETRA omtales av enkelte som verstingen av de elektromagnetiske strålingene. Så vidt meg bekjent, er det ikke foretatt forskning på TETRA utover et forskningsprosjekt som ble igangsatt på det medisinske fakultetet ved Imperial College i London i 2003. Prosjektet ser på brukereksponeringen og skal gå over mange år.
Et spesielt forhold, som er særlig relevant i kritikken mot TETRA, er at systemet går på full effekt 24 timer i døgnet, selv om det ikke er noen samtaler. Vanlige basestasjoner som for eksempel GSM - mobiltelefoni varierer i styrke avhengig av hvor mange brukere som er på samtidig.
Mange vil se systemets nytte for brannvesen, helsevesen og politiet, men hva med helserisikoen? Mange undersøkelser konkluderer med mulig helserisiko knyttet til vanlig mobiltelefoni, noe som igjen har bidratt til at britiske myndigheter har igangsatt et medisinsk forskningsprosjekt som tar sikte på lære mer om strålingsfaren fra TETRA, som vi vet lite om.
Det vil, etter min oppfatning, være i alles interesse at det etableres et "føre var"-prinsipp når det gjelder både fastsettelse av grenseverdier og plasseringer av basestasjoner, slik at ikke-brukere av systemet ikke utsettes for unødig strålingseksponering. Dette gjelder mennesker som ikke gis muligheter til å verne eller beskytte seg mot strålingen. En bolig er tross alt et sted hvor de fleste oppholder seg størstedelen av døgnet. Tilsvarende for skoler og barnehager. Det synes å være enighet om at barn og unger er mer utsatt for helserisiko enn eldre.