Solveig Horne (FrP): Ønsker statsråden å jobbe for at foreldrenes andel av underholdskostnaden for felles barn skal deles hensiktsmessig dem imellom, etter at offentlige ytelser for å dekke utgifter til barn er trukket fra?
Begrunnelse
Spørsmålsstiller er kjent med at det er en utfordring for enkelte foreldre at dagens system legger opp til at den forelderen som sitter igjen med omsorgen for felles barn etter samlivsbrudd i enkelte tilfeller kan gå i pluss ut fra statens beregninger. Konkret viser dette til tilfeller hvor en bidragspliktig settes til å betale en gitt sum i barnebidrag hver måned, og hvor bidragsmottakerens samlede inntekt knyttet til omsorgsrollen er større enn underholdskostnaden.
I barnelovens § 66 står det som følger:
"Foreldra skal bere utgiftene til forsyting og til utdanning av barnet etter evne og givnad og etter dei økonomiske kåra til foreldra, når barnet sjølv ikkje har midlar til det. Innbyrdes har begge foreldre skyldnad til å skyte til det som trengst etter evne."
Spørsmålsstiller ser på bakgrunn av dette at gjeldende praksis, hvor bidragspliktig alene i enkelte tilfeller står for "utgiftene til forsyting og til utdanning av barnet" - gitt statens satser for underholdskostnad - er i strid med det som må tolkes som lovens intensjon: Nemlig at foreldrene i fellesskap skal bære de økonomiske kostnadene knyttet til å ha barn.