Laila Dåvøy (KrF): Både innenfor psykisk helse og rus opplever mange at langtidsbehandling mangler. Pasienter som har behov for mer enn et korttidsopphold ender ofte opp med mange akuttinnleggelser. Ofte skrives pasienter ut etter slike korttidsopphold uten oppfølgingstiltak/ettervern. Mange av disse pasientene er svært syke, og altfor mange ender opp med å ta sitt eget liv. Dette er hjertesukk som ulike pårørende jevnlig kommer med.
Hva kan statsråden gjøre for at hjelpeapparatet gir helhetlige opplegg for pasienter som trenger det?
Begrunnelse
Det er ikke alltid snakk om at langtidsbehandlingen nødvendigvis må skje gjennom svært lange institusjonsopphold, men for noen vil dette være det beste. Problemstillingen er at altfor mange ikke får den nødvendige langtidsbehandlingen de trenger, f.eks. et godt tilrettelagt ettervernstilbud, det være seg via DPS eller kommune, avhengig av behov. Ungdommer som går fra barn til voksen ved fylte 18 år er en særdeles utsatt gruppe. Jeg ønsker å eksemplifisere med et hjertesukk jeg fikk for kort tid siden, og som dessverre ikke er enestående.
Det dreier seg om en ungdom med psykisk sykdom som bla er selvskadende og suicidal. Hittil har vedkommende hatt behandling innen BUP, men etter fylte 18 år har de avsluttet behandlingen der. DPS har gitt avslag, de mener denne pasienten skal ferdigbehandles i BUP, hvilket altså ikke skjer, pasienten er for gammel, sies det der. Denne pasientens tilværelse er nå flere akuttinnleggelser i voksenpsykiatrisk avdeling, ofte med utskriving til inntil dagen derpå eller etter noen dager pasienten er alene, i en desperat selvskadende tilstand, og trenger langtidshjelp. Denne pasienten har altså mistet sine tilbud i BUP, DPS har gitt avslag, og voksenpsykiatrien tar kun imot akutt til korttidsopphold og uten videre opplegg.
Vi kjenner alle til pasientrettighetsloven, klageadganger, intensjoner i samhandlingsreformen, forpliktende avtaler mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen. Men altfor mange er for syke til å kunne klage eller kreve sin rett. Jeg håper helseministeren kan peke på om det virkelig er slik at alle hjelpeinstanser hver for seg kan unnlate å bidra til helhetlig behandling. Det er vanskelig å vite hvilken av disse instansene som har virkelig ansvar for å ta initiativ til et helhetlig opplegg, når pasienten nylig er fylt atten og er blitt "kastet ut" av det behandlingsapparatet som hittil har hjulpet- nemlig BUP.