Morten Ørsal Johansen (FrP): Et utkast til resolusjon i FNs Menneskerettighetsråd 24. september, lansert av Sør Afrika og støttet av Cuba, fordømmer bruk av ytringsfrihet når denne bidrar til å diskriminere religion. Den endelige resolusjonen ble endret noe, men Norge stemte for teksten til tross for at de andre vestlige land avsto fra å stemme.
Mener statsråden at noen av områdene i den endelige teksten er problematiske, spesielt i et ytringsfrihetsperspektiv, og er statsråden enig i at menneskerettighetene beskytter mennesker og ikke religioner?
Begrunnelse
Resolusjonen med tittel "From rhetoric to reality: a global call for concrete action against racism, racial discrimination, xenophobia, and related intolerance" ble vedtatt av menneskerettighetsrådet 28. september. Et flertall av landene i rådet stemte for resolusjonen, deriblant Kina, Cuba, Saudi Arabia og Norge. De fleste EU-land avsto imidlertid fra å stemme, mens USA stemte imot resolusjonen. Det skriftlige utkastet av 25. september hevder blant annet at rasisme er tett koblet til fattigdom og at underutvikling bidrar til rasistiske holdninger. Utkastet etablerer også et hierarki av ofre ved bare å trekke frem en gruppe som ofre for diskriminering.
Flere menneskerettighetsorganisasjoner mener at resolusjonen og prosessen rundt vitner om at Organisasjonen av Islamsk Samarbeid (OIC) på nytt forsøker å få FNs medlemsland til å vedta innskrenkninger i ytringsfriheten ved å fordømme og forby religionskritikk. Slike resolusjoner har tidligere fått flertall både i menneskerettighetsrådet og i Generalforsamlingen.