Gunnar Gundersen (H): Finansavisen følger den 17.12 opp et leserinnlegg som statssekretær Schjerva tidligere hadde skrevet i finansavisen, men får ikke svar på sine spørsmål. Avisen påviser at SPU ikke ville ha klart positiv avkastning dersom de hadde måttet dekke selskapsskatt og formueskatt. Dette er skatter som enhver liten næringsdrivende må klare å skape avkastning til å dekke, ellers bør de selge eller legge ned virksomheten, hevdet Scjherva.
Er statsråden enig med den filosofien hans statssekretær markedsfører?
Begrunnelse
Statens pensjonsfond utland (SPU) er som statlig fond fritatt for selskapsskatt og formuesskatt. Med en gjennomsnittlig årlig avkastning siden oppstarten i 1998 på 4,09 pst. ville selskapsskatt og formuesskatt redusert avkastningen til 1,84 pst. årlig. I samme periode har årlig inflasjon vært 2,08 pst., slik at realavkastningen etter skatt ville vært -0,24 pst.
Med statssekretær Schjervas resonnement i Finansavisen 6. desember burde en privat eier av tilsvarende investeringer kvittet seg med det, fordi man ikke er i stand til å levere tilstrekkelig avkastning til å betale skatt. En slik tankegang innebærer at staten skal eie det meste - ikke fordi staten er best til å utøve eierskap og forvalte verdiene, men fordi staten er fritatt fra å betale skatt.
Det norske samfunnet er avhengige av de mange små og store arbeidsplassene som får samfunnet til å fungere. Da bør vi legge til rette for et spredt og variert norsk eierskap, i stedet for å oppfordre norske private eiere til å selge til noen som ikke er i formuesskatteposisjon.
Norge ville se ganske annerledes ut enn i dag om man ikke hadde hatt det store antall eiere av små- og mellomstore virksomheter i landet. Dette er viktig både for å utvikle lokalsamfunn, nye arbeidsplasser, innovasjon og maktspredning.