Jørund Rytman (FrP): Etter 1993 har alle erstatningsbeløp for tapt fremtidig inntekt i skadeerstatningssaker blitt kapitalisert med 5 pst. rente. Etter 2008 har også ekspropriasjonserstatningssaker fått fasttømret renten til 5 pst. Jo høyere renten settes, desto lavere blir erstatningsbeløpet. Renten som grunnlag for erstatning er i dag fastsatt langt over den avkastning forvalterne for pensjonsfondet makter å oppnå.
Synes finansministeren dette er rimelig og vil regjeringen foreslå endringer?
Begrunnelse
Valget av kapitaliseringsrente i erstatningsretten hviler i realiteten på et verdisikringssynspunkt. Erstatningsbeløpet beregnes ut fra at skadelidte/grunneieren forventes å investere erstatningsbeløpet slik at det gir avkastning. Skadelidte skal imidlertid ikke tvinges til å investere i særlig risikofulle aktiva, men skal investere på en fornuftig måte slik at erstatningsbeløpet verdisikres over tid.
Dette innebærer imidlertid at den skadelidte forventes å investere i både aksjer og obligasjoner, i tillegg til bankrente, eller betjene gjeld dersom dette er fornuftig.
Det skal svært godt gjøres å oppnå en realavkastning på 5 pst. på plasseringer i bank, aksjer og obligasjoner i dag. Sentralbanksjefen tror ikke oljefondet greier å nå avkastningskravet på 4 pst. på lang tid. Man kan spørre seg om en vanlig skadelidt eller grunneier kan forventes å oppnå høyere avkastning på sine plasseringer enn statens egne profesjonelle forvaltere uten å ta høy risiko.