Ulf Isak Leirstein (FrP): Å utelate matvarer, som for eksempel melk, fra kosten uten grunn kan for mange være uheldig fordi det kan gi utfordringer knyttet til inntak av næringsstoffer som kalsium og jod.
Er statsråden enig i at dette kan ha en negativ innvirkning på folkehelsen?
Begrunnelse
Forskning fra SIFO viser at mange dietter står i direkte motsetningsforhold til de nasjonale kostrådene. Et høyt antall nordmenn går på dietter uten at det er medisinske årsaker til dette.
Melk.no har gjennomført forbrukerundersøkelser om dietter og matallergier og -intoleranser som understøtter funn fra SIFO. Forskning viser at det er flere som tror de har en eller annen form for allergi eller intoleranse knyttet til melk, enn de som faktisk har det. Ifølge Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) er det kun 2-3 prosent av voksne som har laktoseintoleranse og under 1 prosent som har en allergi mot melkeprotein.