Hans Olav Syversen (KrF): Ifølge TV2 sendte Etikkrådet en tilråding til Finansdepartementet om uttrekk fra oljeselskapet Repsol 1. desember 2010, altså for over 3 år siden. Repsol eier og driver en oljeblokk i et område i den peruanske regnskogen hvor det lever sårbare urfolksgrupper som ikke har kontakt med omverdenen. Repsols aktivitet kan forårsake sykdomssmitte som i verste fall kan utslette disse folkegruppene fullstendig.
Den rød-grønne ledelsen i Finansdepartementet gjorde ingenting; hva vil den nåværende finansministeren gjøre?
Begrunnelse
Finansdepartementet har blitt kritisert for treg behandling av etikksaker i oljefondet. Ett eksempel er en sak knyttet til det spanske oljeselskapet Repsol.
Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter og Den Interamerikanske menneskerettighetskommisjonen er det et alvorlig brudd på menneskerettighetene å trenge inn i områder hvor det finnes grupper av ukontaktede indianere. Det er godt dokumentert hvordan Repsols operasjoner vil kunne forårsake sykdomssmitte som i verste fall kan utslette disse folkegruppene fullstendig. Det er sannsynlig at Repsols store leteoperasjoner fordriver disse folkegruppene fra sine opprinnelige leveområder - i seg selv et alvorlig brudd på folkeretten. Etikkrådet undersøkte saken i 18 måneder, og deres konklusjon om uttrekk dokumenterer hvor alvorlig forholdet er. At det så skal ta over tre år å ta et standpunkt i saken, undergraver en av de viktigste mekanismene vi har som skal sikre at Norge ikke bidrar til grove menneskerettighetsbrudd gjennom sine investeringer. Dette blir enda alvorligere siden Repsols aktivitet i ventetiden kan ha ført til at oljeselskapet har fordrevet de ukontaktede indianerne.