Torgeir Micaelsen (A): Hvordan er dette i tråd med regjeringens ønske om mer heltidsarbeid ved norske sykehus, ønsket om økt kompetanse og riktig bruk av fagpersonell, her spesialsykepleiere, ved norske sykehus, hvordan mener statsråden denne praksisen motiverer ansatte til å ta spesialutdanning, og hva vil statsråden gjøre overfor sykehusene som opptrer på denne måten overfor sine ansatte?
Begrunnelse
I Avisa Nordland kunne vi 19. mars lese om en sykepleier som fikk stipend og permisjon fra Nordlandssykehuset for å ta etterutdanning i barnesykepleie. Da hun kom tilbake etter endt utdanning, fikk sykepleieren kun 45 prosent stilling, og arbeidsplikt i to år. I høringen på Stortinget onsdag 19.mars refererte også NSF til saken.
I 2012 jobbet sykepleieren i 50 prosent vikariat ved Nordlandssykehuset Bodø. Hun flyttet fra full jobb i Tromsø til vikariat i Bodø for å komme nærmeste hjemstedet Rognan. Så ble hun oppfordret av arbeidsgiver til å ta utdanning som barnesykepleier og fikk tilbud om å starte på utdanning ved Universitetet i Nordland. Med permisjon og stipend fra Nordlandssykehuset, på til sammen 200 000 kroner per år, startet hun utdanningen i august 2012. Ifølge henne ble hun fortalt at hun skulle prioriteres til faste nye stillinger etter endt utdanning. Etter endt studietid fikk hun 45 prosent fast stilling som spesialsykepleier ved nyfødtintensiv avdeling.
Sykehuset stiller krav om arbeidsplikt på to år for ansatte som får denne typen stipend. Slutter hun før to år er gått, må hun betale tilbake deler av stipendet – opptil 200 000 kroner. Det er mye penger.
Sykepleieren fikk ikke full lønn under utdanning, noe som betyr at hun under utdanningsperioden, ifølge henne selv, har tapt rundt 300 000 kroner i lønn det halvannet året hun gikk på universitetet. I tillegg har hun tatt opp studielån.
Sykepleieren mener det blir feil å kreve arbeidsplikt når sykehuset ikke tilbyr full stilling. Ifølge Norsk Sykepleierforbunds foretakstillitsvalgte var det fem sykepleiere som tok samme utdanning, uten at noen fikk fulle stillinger i etterkant. NSFs foretakstillitsvalgte hevder at å tilby spesialsykepleiere med inntil fem års universitetsutdanning, 45 prosent stilling, er kritikkverdig.
Saken dreier seg om mulighet for heltidsstillinger framfor deltidsstillinger, den dreier seg om å sikre flere spesialsykepleiere til norske sykehus og den dreier seg om hva som er god arbeidsgiverpolitikk på den enkelte arbeidsplass.