Eirik Sivertsen (A): Er statsråden enig i Forskningsrådets tolkning av retningslinjene som ligger til grunn for avslaget om tildeling av midler gjennom programmet NANO2021 til utvikling av en ny type Grafen?
Begrunnelse
Grafen, eller tynne flak av grafitt, er verdens sterkeste, letteste og mest temperaturbestandige material. Som om ikke det er nok er materialet en elektrisk superleder, 25 % tøyelig, og har større overflate enn noe annet material. Framtidens energiteknologier som solpaneler, vindturbiner, og energilagrings-batterier, samt mobiltelefoner, vei- og bygningsmaterialer, biler, fly og båter er eksempler på produkter som det nå globalt utvikles banebrytende Grafen-materialer for. En ny industriell revolusjon er på vei, og da gjelder det for Norge å konkurrere innen FoU her og kapre strategiske posisjoner (les patenter).
Siden oppdagelsen av nanomaterialet Grafen vant Nobelprisen i 2010, har over 15 milliarder kroner blitt bevilget til Grafen-forskning over hele verden: Eksempelvis har EUs "Graphene Flagship" -program, med hovedbase tilknyttet Chalmers-universitetet i Sverige, bevilget 8 milliarder, og den Engelske staten har bevilget 850 millioner til to Grafen -senter tilknyttet henholdsvis Univ. of Manchester og Univ. of Cambridge.
Norge har naturlige konkurransefordeler innen Grafen-industrien. Lengst vest i Nordland og Troms, hvor de eldste bergartene i Europa kommer til overflaten, finner vi Europas eneste produserende flak-grafitt gruve (Skaland), med nummer to under oppbygging like ved (Jennestad, Sortland). Naturlig flak-grafitt av den unike kvalitet som Norge er rik på, kan utvinnes og foredles til konsentrat til en kostnad mindre enn $1 pr. kilo. Dette gir en varig kostnadsfordel i forhold til syntetisk grafitt og syntetisk Grafen.
Programmet NANO2021 er beskrevet som Forskningsrådets "store" satsing på nanoteknologi, mikroteknologi og avanserte materialer for perioden 2012–2021, og programmet står sentralt i å følge opp Norsk FoU-strategi for nanoteknologi for perioden 2012-2021.
NTNU har sammen med selskapet Norwegian Graphite to ganger (med frister april 2012 og april 2013) søkt Forskningsrådet om NANO2021-bevilgninger til FoU av en ny type Grafen. Begge søknadene ble avslått. På forespørsel begrunner Forskningsrådet avslaget med at Grafen-forskning ikke er utpekt som tilskuddsberettiget, etter de siste retningslinjer fra regjeringen.
Det ligger nå en tredje søknad til behandling hos Forskningsrådet.