Trine Skei Grande (V): På hvilken måte vil statsråden følge opp dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og sørge for at norsk praksis når det gjelder utvisning og innreiseforbud ikke strider mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjon art 8 om retten til respekt for privatliv og familieliv?
Begrunnelse
24. juli i år fastslo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen at Norge har brutt Den europeiske menneskerettighetskonvensjon art 8 gjennom å utvise og pålegge en gift, tyrkisk trebarnsfar innreiseforbud på fem år.
Temaet i saken var om det forelå en riktig balanse mellom klagernes rett til respekt for familieliv på den ene siden, og den offentlige interesse i å sikre en effektiv immigrasjonskontroll på den andre siden.
Domstolen uttalte at et nasjonalt immigrasjonsregelverk basert på administrative sanksjoner i form av utvisning, ikke som sådan var i strid med artikkel 8.
Domstolen fant imidlertid at det i denne saken ikke var proporsjonalt å utvise faren og ilegge fem års innreiseforbud. Retten la vekt på at den ene datteren hadde ekstra omsorgsbehov og domstolen var ikke overbevist om at det var lagt tilstrekkelig vekt på hensynet til barnets beste. Domstolen mente enstemmig med at utvisningen og ileggelse av et fem års innreiseforbud innebar en krenkelse av artikkel 8.
Praksis i denne saken er på ingen måte unik. Det vises blant annet til at Høyesterett i 2010 kom til at utvisningen ikke var et uforholdsmessig tiltak, selv om kone og barn fikk opphold i Norge.