Marianne Aasen (A): Det er et økende problem at eldre bilførere blir innblandet i ulykker. Budstikka har i en artikkelserie rettet søkelyset på den fare enkelte eldre bilførere utgjør i trafikken. Leger har i dag ansvaret for å gi legeerklæring, men tillitsvalgte for legene gir uttrykk for at de ikke anser seg som best egnet til å vurdere hvordan den enkelte egner seg som sjåfør.
Er samferdselsministeren tilfreds med dagens ordning, eller mener han det er behov for bedre å sikre at eldre i trafikken har den kompetansen som trengs?
Begrunnelse
Norge har en visjon om null trafikkdrepte. Heldigvis er antallet drepte i trafikken på vei ned, men det er fortsatt alt for mange dødsfall og skadde som følge av trafikkulykker.
I Norge har vi strenge krav for å få førerkort og det er særlig unge bilførere det har vært satset systematisk mot for å få ned dødsfall på veiene. Dette har gitt resultater.
Nå viser fersk statistikk at eldre er mer innblandet i ulykker og uhell på veiene. Det skyldes dels at det er flere eldre i Norge og dels at det er flere eldre med førerkort.
Det er fastlegen eller en annen lege som skal gi legeerklæring for om eldre fortsatt har helse til å kunne kjøre etter 75 år. Men det er en kjent sak at mange leger synes det er vanskelig ikke å gi en slik helseattest, selv om de mener vedkommende ikke har god nok helse til å kunne kjøre bil.
Ifølge Biltilsynet i Asker og Bærum stryker 8 av 10 eldre som er inne for å ta kjøreprøven på nytt. Dette er høye tall og sammen med ulykkestallene tyder mye på at det bør gjøres endringer med godkjenningen av eldre bilførere.