Olaug Vervik Bollestad (KrF): Jeg viser til statsrådens svar av 12.02.2015 til spørsmål i Dok.15:333(2014-2015). Det er i dag ikke mulig å søke om individuell refusjon dersom legemidlene skal brukes under sykehusopphold eller i poliklinisk behandling. Dette medfører at finansieringsordningene skaper ulikheter i pasientenes muligheter til å få rett behandling.
Vil statsråden åpne for at spesialister kan søke om individuell refusjon også for legemidler som administreres i sykehus?
Begrunnelse
I Dok.15:533 (2014-2015) spurte jeg om hvordan statsråden vil sørge for at pasienter som har et medisinsk behov for legemidler som er til vurdering i det nasjonale systemet for metodevurdering får tilgang til disse mens vurderingene pågår.
I sitt svar kom ikke statsråden inn på kjernen i det som er bakgrunnen for spørsmålet, nemlig den forskjellsbehandlingen som følger av ulike finansieringsordninger. I svaret nevnes det at spesialister kan søke om individuell refusjon for legemidler når behandlingen foregår utenom sykehus. Det er i beste fall en teoretisk mulighet. Langt de fleste legemidlene som finansieres av helseforetakene blir brukt under sykehusopphold eller poliklinisk. Disse er derfor pr. definisjon i dag ekskludert fra ordningen med individuell refusjon, hvilke statsråden korrekt nevner i sitt svar. Det er nettopp denne manglende muligheten til å søke om individuell refusjon som skaper ulikheter med hensyn til tilgang til nødvendig behandling. Dette problemet forsterkes ved lang saksbehandlingstid i metodevurderingssystemet.
Som nevnt i mitt første spørsmål, kunne en mulighet være å åpne for å søke om individuell refusjon over blåreseptordningen for legemidler som administreres i sykehus, mens disse er til metodevurdering. Jeg ønsker statsrådens vurdering av om dette og/eller om han ser for seg andre mekanismer som kan sørge for å redusere forskjellsbehandlingen mellom finansieringssystemene.