Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Ved forlengingen av den midlertidige bevæpningen av politiet er det en diskusjon om på hvilken måte politiet skal bevæpnes.
Vil statsråden endre våpeninstruksen slik at våpenet ikke må oppbevares med patron i kammeret, og hvilke tiltak er iverksatt for å senke risikoen for angrep og den ev. skaden av et angrep slik at politiet igjen kan bli ubevæpnet?
Begrunnelse
Slik det fremkommer er våpeninstruksen videreført slik at instruksen for bruk av våpen under midlertidig bevæpning er lik den som blir brukt når politiet bevæpnes i situasjoner som krever det. I følge Politihøgskolen er politiets praksis at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret. Politidirektoratet har åpnet for å vurdere våpeninstruksen etter et vådeskudd ved politistasjonen i Stavanger. Ettersom politiets tjenestevåpen ikke har en egen sikring kan alternativet være at man i stedet går rundt med et våpen der man er nødt til å ta et ladegrep før våpenet kan avfyres.
Samtidig er det nå gitt tillatelse til midlertidig bevæpning frem til 20. august. Den første tillatelsen ble gitt 25. november 2014, og vi nærmer oss altså 9 måneder med bevæpning. Regjeringen skulle gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse for å finne tiltak som kan redusere eller fjerne behovet for midlertidig bevæpning, f.eks. punktbevæpning eller lokale tilpasninger. Når det nå har gått så lang tid er det viktig at regjeringen er utålmodige for å finne alternativer, og at Stortinget involveres så langt det er mulig i vurderingene om bevæpning dersom regjeringen mener det høye trusselnivået er den nye normalen i Norge.