Olaug Vervik Bollestad (KrF): Hvilke mandat har en tilsynsfører oppnevnt av barnevernet og kan en tilsynsfører bryte et samvær mellom barn og foreldre, når de ser at samværet ikke er til barnas beste?
Begrunnelse
I 2010 kom en rapport som heter "Jeg husker ikke navnet hennes en gang."
Rapporten handlet om hvordan barn som bor i fosterhjem har opplevd sine tilsynsførere. Mange barn bor i fosterhjem, og alle barn skal fra plasseringstidspunktet og frem til de er 18 år ha tilsyn. Formålet med tilsynsfører er å føre kontroll med om barnet får tilfredsstillende omsorg og at de forutsetninger som er lagt til grunn for plasseringen blir fulgt opp. Tilsyn fra en uavhengig tilsynsfører kommer i tillegg til den kontroll den kommunale barnevernstjenesten selv skal føre. Dette er i tråd med FNs barnekonvensjons artikkel 25 om at barn og unge som er plassert utenfor foreldrehjemmet har etter vedtak av offentlig myndighet krav på oppfølging og tilsyn.
Ikke alle har tilsynsførere, og noen av dem som har forteller gjennom rapporten at dette praktiseres ulikt og med store variasjoner.
I noen tilfeller kommer tilsynsfører til fosterhjemmet, andre ganger gjør tilsynsfører ting sammen med fosterbarn alene, eller at tilsynsfører er med når barnet skal møte en av foreldrene som kun har samværsrett med barnet under tilsyn.
Når tilsynsfører skal være sammen med barn som møter sine biologiske foreldre så vet ikke alltid tilsynsfører hvilke mandat de har som tilsynsfører.