Ketil Kjenseth (V): Mener statsråden at mennesker uten lovlig opphold i Norge i dag får nødvendig helsehjelp når de har krav på det, og at de ikke utgjør en risiko for vår folkehelse, og hva vil han eventuelt gjøre for å sørge for at praksisen er i tråd med menneskerettighetene og gjeldende norske forskrifter?
Begrunnelse
NRK opplyser oss onsdag 28. august om at såkalte "papirløse", eller mennesker uten oppholdstillatelse, ikke får innvilget den helsehjelpen de har krav på.
For denne gruppen mennesker gjelder Forskrift om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket. I § 5 står det blant annet at pasientgruppen har rett til helsehjelp som er "helt nødvendig og ikke kan vente uten fare for nært forestående død, varig sterkt nedsatt funksjonstilstand, alvorlig skade eller sterke smerter", samt "nødvendig helsehjelp før og etter fødsel". Verdenserklæringen om menneskerettigheter stipulerer også at "mødre og barn har rett til spesiell omsorg og hjelp".
I den omtalte NRK-saken intervjues en kvinne uten lovlig opphold, som møtte på store vanskeligheter da hun ble gravid. Oppfølgingen hun fikk, var avhengig av "hvem hun tilfeldigvis traff på sykehuset", og deres holdninger. Blant annet nektet en lege å utføre en ultralydundersøkelse, med mindre hun kunne betale.
Røde Kors uttrykker bekymring over det som har utviklet seg til å bli et større problem. De hevder at et for svakt regelverk, og ikke minst helsepersonells varierende kunnskap til det, eller individuelle tolkning av det, gjør at mange personer uten lovlig opphold går glipp av nødvendig helsehjelp. En annen effekt av dagens situasjon, er at menneskene det gjelder velger å unngå å søke nødvendig helsehjelp, fordi de er redde for å måtte betale, eller for å sendes ut av landet.
Legeforeningen har også engasjert seg i de papirløses sak, og har tidligere uttalt at norsk helsepersonell står overfor et "urimelig dilemma" når de ikke får gi helsehjelp basert på behov. I dag blir legene nødt til å vektlegge politiske prinsipper over de faglige og yrkesmessige. Dette er risikabelt for pasienten, som ikke får behandlingen hun trenger, men også i et folkehelseperspektiv, da det i realiteten betyr at vi ikke får kontroll med eksempelvis smittsomme sykdommer.