Ruth Grung (A): NRK Hordaland viser til at kun 1/3 av kommunene har gjennomgått fastlegeavtalene for å forsikre seg om at ingen leger lar vær å bistå kvinner som ønsker abort. Flere kommuner begrunner det med at de ikke har mottatt klager. Å velge å abortere er et så personlig og følsomt tema at det skal mye til for å klage.
Hvordan vil ministeren følge opp kommunenes ansvar for å gjennomgå fastlegeavtalene slik at alle kvinner skal være trygg på å få den bistanden de trenger i en sårbar situasjon når de vurderer abort?
Begrunnelse
Statens Helsetilsyn har spurt kommunene om de følger opp regjeringens føring i høringen til ny abortforskrift. Regjeringen skrev at "Kommunens ansvar for å påse at fastlegene ikke reserverer seg i strid med regelverket vil bli tydeliggjort." NRK Hordaland har samlet svarene fra 292 kommuner og ni bydeler i Oslo. 99 har gjennomgått fastlegeavtalene for å forsikre seg om at ingen leger lar vær å bistå kvinner som søker abort, 129 orienterer fastleger som kommer tilbake etter permisjon og 172 orienterer nye fastleger.
Argumentet med at kvinner henvender seg rett til sykehus eller at det ikke er klager varen del av debatten når endringen kom og blir tydeligvis fortsatt brukt som argument for at kommuner ikke tar ansvar overfor sine kvinnelige innbyggere. Det handler heller ikke bare om kvinner som er i en livssituasjon der de søker abort, men også kvinner som sliter med ettervirkningene av abort. De har alle krav på å møte en fastlege som ikke reserverer seg mot abort, eller vite hva fastlegen står for.