Ingvild Kjerkol (A): Dagens forvaltningsregime for å bekjempe fiskesykdommen PD er både urimelig og konkurransevridende og gir et fåtall regionale oppdrettsselskap hele den praktiske og økonomiske belastningen. Endring i hvordan sykdommen PD håndteres må tilpasses virkeligheten og ivareta regionale oppdrettsselskaper i Nord-Trøndelag.
Hvordan vil statsråden motvirke urimelig stor byrde for en oppdrettsregion og de lokalsamfunn som rammes hardt med permitteringer i landindustrien?
Begrunnelse
Påvisning av Fiskesykdommen PD (Pankreas Disease) utløser store praktiske og økonomiske belastninger for selvstendige regionale oppdrettsselskaper i Nord-Trøndelag på grunn av den strategi som ligger til grunn for dagens PD-forskrift. Disse utfordringene kommer i tillegg til og vil forsterke utfordringene i arbeidet med å forebygge og bekjempe lakselus i de samme områdene. Jeg forutsetter at statsråden er kjent med problemene da Fylkesrådet I Nord-Trøndelag har tatt kontakt med departementet og ønsker dialog med sikte på en løsning for oppdretterne i Nord-Trøndelag. Dagens forskrift truer virksomheter og arbeidsplasser. Strategier for å sikre fiskehelse må vurderes fortløpende og ut i fra den rådende situasjonen. Dagens regime legger opp til at oppdrettsnæringen skal ta økonomisk tap (utslakting) for å hindre at sykdommen får fotfeste i Nord-Trøndelag og videre nordover. Konsekvensene av denne strategien er imidlertid at Nord-Trøndelag fungerer som en buffersone mot Nord-Norge med vesentlig økt risiko for oppdrettsselskapene i Nord-Trøndelag. Det er viktig at statsråden og departementet ser etter alternative tiltak i arbeidet med å forebygge og bekjempe fiskesykdommen PD.
Det er spesielt viktig å finne løsninger som kan gi risikoavlastning for selskapene i Nord-Trøndelag all den tid grensen ved utbrudd er satt til fylkesgrensen mellom nåværende Sør- og Nord-Trøndelag.
Dagens forvaltningsmodell for forebygging og bekjempelse av fiskesykdommen PD kan også slå beina under en av de beste driftsmodellene for å forebygge og bekjempe lakselus. Dette vil være i motstrid til regjeringens uttalte målsettinger om å bekjempe lakselus og rimeligheten i å ansvarlig gjøre oppdrettsselskapene i sin innsats mot lakselus.