Ruth Grung (A): I Dagbladet 20. mars etterlyser Folkehelseinstituttet en handlingsplan mot sykehusinfeksjoner. Det vises til at Norge mangler data på hvor mange som får pasientskade som følge av sykehusinfeksjon, og det anslås å være mellom 15-20 000 årlig. De mener det ikke er tilstrekkelig med punkt-overvåking og det vises til Tyskland, Skottland og England som har langt bedre data om smittevern og infeksjon.
Hva mener ministeren om Folkehelseinstituttets råd og hva blir gjort for å sikre bedre oversikt over sykehusinfeksjoner?
Begrunnelse
I 2004 lanserte daværende helseminister Dagfinn Høybråten en handlingsplan for å forebygge sykehusinfeksjoner, den er ikke blitt erstattet med en ny etter at den utløp i 2012.
Smittevernarbeid og god infeksjonskontroll er et av de viktigste tiltak mot utvikling av antibiotikaresistens. Folkehelseinstituttet viser bl.a. til manglende oversikt over hvor mange som får blodbaneinfeksjon etter innlagt sentralvenekateter, hvor mange som får infeksjon på nyfødt-intensivavdelinger, og hvor mange som får det post-operativt.
Folkehelseinstituttet mener også at den såkalte prevalensundersøkelsen, to årlige stikkprøver av sykehusinfeksjoner på alle norske sykehus i mai og november ikke er tilstrekkelig datagrunnlag.
Folkehelseinstituttet har i tildelingsbrevet fått i oppdrag å vurdere opprettelse av en nasjonal laboratoriebase som kan være en del av relevant datagrunnlag, og forventer ar FHI har god fremdrift.