Marianne Aasen (A): Hva vil helse- og omsorgsministeren foreta seg for å hindre at akuttforskriften fra 1. mai 2015 i praksis truer hele lærlingordningen i ambulansefaget?
Begrunnelse
Fra 1. mai 2018 vil den nye akuttforskriften tre i kraft. Dette vil påvirke ambulansefaget. I denne forskriften stilles det krav om kompetansebevis for utrykningskjøring, krav om førerkort for aktuell kjøretøy og krav om autorisasjon som helsepersonell. En slik autorisasjon får disse lærlingene først etter at de har tatt fagbrev, et fagbrev som krever praksis. I henhold til Akuttforskriften vil ambulansetjenesten etter 1. mai 2018 ikke kunne benytte lærlinger i bemanning. Det vil i praksis si at ambulansetjenesten ikke kan benytte lærlinger i verdiskaping, lærlingene vil få en dårlig og lite selvstendig praksisperiode.
Dette vil være et direkte hinder for å ta inn lærlinger i ambulansefaget. Det første året i lære er lærlingen med i ambulansen med to som har autorisasjon/lisens. Det andre året skal lærlingen jobbe mer selvstendig og er derfor med som en av to på ambulansen. Dette bidrar til verdiskapning for lærebedrifter og gir mer erfaring for lærlingen, i tråd med slik fagutdanningen er organisert innen mange yrkesfag. Hvis akuttforskriften og da spesielt § 11 blir stående uten unntak vil ikke virksomhetene som i dag tar inn lærlinger i ambulansefaget ha økonomi til å ta inn lærlinger.
For at dette ikke skal få konsekvenser for neste års lærlinger haster det å få en avklaring på hva som vil skje med akuttforskriften og ambulansefaget.