Ingvild Kjerkol (A): NRK har satt fokus på fødsler utenfor sykehus og at risikoen for å føde før du rekker frem til sykehuset er nær doblet i løpet av de siste 30 årene. Statsråden peker på at antallet transportfødsler er mer enn halvert de siste 15 årene.
Har det vært en reell nedgang i antall transportfødsler eller skyldes tallene en endret måte for registrering av fødsler utenfor sykehus?
Begrunnelse
Det har vært en betydelig sentralisering av fødetilbudet i Norge. Mye av denne sentraliseringen skjedde før år 2000 mens nedgangen i antall fødeinstitusjoner har vært mindre de senere årene.
Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at antallet som føder utenfor sykehus er nær doblet de siste 30 årene. Noe av dette er i form av planlagte hjemmefødsler, mens de fleste fødsler utenfor sykehus ikke er planlagte.
Statsråden skriver i et innlegg på ABC nyheter at antallet transportfødsler er redusert med mer enn 50 % fra 223 i 2000 til 103 i 2015. En av årsakene til denne reduksjonen er antatt å være at ansvaret for følgetjenesten for fødende med lang vei til fødeinstitusjon ble overført fra kommunene til de regionale helseforetakene i 2010.
Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det i 2010 var 193 transportfødsler og 103 i 2015, altså en nedgang på 90 fødsler. I samme periode har det imidlertid vært en økning fra 51 til 111 fødsler i gruppen «Annet eller ukjent sted». Den totale nedgangen for disse to gruppene var således relativt beskjeden.
Det er av interesse å vite om tallene egentlig innebærer en reell reduksjon i antall transportfødsler eller om det kun representerer en endring av måten man registrerer fødsler utenfor sykehus.
Hvis det har vært en reell endring, er det interessant å vite hva som omfattes av gruppen «Annet og ukjent sted» og hvorfor denne har økt. Hvis endringene skyldes endret registreringspraksis er det av interesse å vite hva denne endringen innebærer og hvordan dette påvirker sammenligning av tallene over tid.