Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden at økonomiske hensyn skal gå foran hensynet til folkehelsen når Avinor skal velge trase for helikopterflyging og vil statsråden ta initiativ til at grenseverdier for lavfrekvents støy fra helikopter blir fastsatt?
Begrunnelse
I BT 22.06.17 oppgis det at:
"Støyproblemene fra helikoptertrafikken til og fra Flesland er omfattende. For å finne ut hvor mange innbyggere som er berørt av støyen har Avinor gjort en beregning der man har lagt til grunn bebyggelse 500 meter til hver side av dagens traseer, dvs. en bredde på 1000 meter. Avinor beregner dermed at ved dagens traseer er over 20.000 innbyggere i Bergen, Askøy, Fjell og Sund støyutsatt. Dette betyr ikke at de som bor utenfor denne sonen ikke merker støy fra luftfartøy."
Det fremgår av BTs artikkel at beboere på Solvik daglig utsettes for støy som forringer deres bomiljø. Helikoptrene som forårsaker støyen flyr til og fra oljeinstallasjoner i Nordsjøen. Spørsmålsstilleren er gjort kjent med at det ikke finnes grenseverdier for lavfrekvent helikopterstøy og mener dette er et problem for avdekking og dokumentasjon av helsefarlig støy. Blant begrunnelsene Avinor gir for ikke å velge en annen trase som vil ramme færre med støy, er i følge artikkelen, "kostnader for operatøren".
Spørsmålsstilleren viser til grunnlovsforslag fremmet av Kjersti Toppe (undertegnende) og Per Olaf Lundteigen(Dokument 12:42 (2015–2016)) om at enhver har rett til å bo og daglig ferdes i et miljø uten helseskadelig støy.
Verdens helseorganisasjon har uttalt følgende:
«Støy er et miljøproblem som rammer svært mange mennesker i Norge i dag. Om lag 1,5 millioner nordmenn er utsatt for et gjennomsnittlig støynivå over Verdens helseorganisasjon sin anbefalte grense på 55 dB ved boligen sin, og rundt en halv million nordmenn er i stor grad plaget av støy. Støy i nærmiljø og i egen bolig fra kilder utenfor bolig, er et økende problem. Støy bidrar til mistrivsel og redusert velvære, og påvirker derfor folks atferd og helsetilstand. Stress forårsaket av støy kan blant annet være en medvirkende årsak til forskjellige helseplager, for eksempel muskelspenninger og muskelsmerter, og en medvirkende årsaksfaktor for forhøyet blodtrykk og iskemisk hjertesykdom [sykdom som skyldes for liten blodtilførsel til selve hjertemuskelen].»
Spørsmålsstilleren mener at konsekvensene for folkehelsen av støy er stor. Det er derfor behov for definerte grenseverdier for støy og en tydelig vurdering fra statsrådens side, med en tydelig vektlegging av at folkehelse må veie tyngre enn økonomiske hensyn hos operatøren.