Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvorfor behandlingen av forskrift om salg av rå melk og fløte stoppet opp i 2011, og for hvordan arbeidet med forskrift skal fullføres?
Begrunnelse
Mattilsynet har sendt utkast til forskrift om nasjonale bestemmelser om krav til varmebehandling ved omsetning av melk og fløte beregnet på direkte konsum som melk og fløte på offentlig høring i to omganger, først i 2008 og deretter en justert versjon i 2011. I utkastet til forskrift åpnes det for å tillate omsetning av melk og fløte som ikke er varmebehandlet. I juni 2015 sendte Norsk Gardsost, Bondelaget, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oikos, Biologisk-Dynamisk forening og Slow Food Norge brev til Helse- og omsorgsdepartementet, der de ba departementet om å ta opp igjen behandlingen av forskriften. Brevet er ennå ikke blitt besvart.
Det er i dag tillatt med såkalt "tilfeldig salg" fra bonde til forbruker, men dette er ikke videre definert i forskriften. Rå melk og fløte er ferskvare som krever kunnskap å håndtere, men det er i dag ingen kvalitetskrav til hvordan det tilfeldige salget skal foregå. Flere EU-land tillater slik omsetning, da EU-regelverket åpner for at hvert enkelt land kan velge dette selv.
Melkeprodusentene opplever økende pågang fra forbrukere som ønsker å handle melk direkte fra gården. De økende mengdene melk som omsettes ved "tilfeldig salg" aktualiserer behovet for å få på plass et system for omsetning.
Å tillate direktesalg i ordnede former vil være en fordel både med tanke på produsentansvar og mattrygghet for forbrukerne. I tillegg vil direktesalg være svært godt egnet for melkeprodusenter som ønsker å skape næringsutvikling på gårdens ressurser og ha nærhet til forbrukerne. Forbrukertrenden med å konsumere melk som ikke er varmebehandlet åpner muligheter for høykvalitets nisjeproduksjon.