Skriftlig spørsmål fra Iselin Nybø (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1582 (2016-2017)
Innlevert: 21.09.2017
Sendt: 21.09.2017
Besvart: 28.09.2017 av kunnskapsminister Henrik Asheim

Iselin Nybø (V)

Spørsmål

Iselin Nybø (V): Hva er status for vedtak 674 og 675 i saken om innføring av regionale mobbeombud, og tar statsråden sikte på å realisere et «oversiktlig og tilgjengelig ombudssystem» når forslaget om å innføre lokale mobbeombud i hvert fylke eller hver region blir fremmet for Stortinget?

Begrunnelse

Undertegnende viser til Dokument 8:55 S (2016-2017) og Innst. 289 S (2016-2017) med tilhørende føringer og vedtak. Undertegnede er som komiteen opptatt av at ombudsstrukturen for utdanningssektoren må henge sammen og være oversiktlig, ikke minst for å sikre at ombudene er enkelt tilgjengelig for elevene og lærlingene, og at tilbudet er lett å bruke og lett å forstå.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Jeg viser til Stortingets vedtak 22. mai 2017 om at det skal iverksettes en ordning med mobbeombud, enten på fylkeskommunalt eller regionalt nivå. Formålet med ordningen skal være å bidra til at elever i større grad skal få ivaretatt sine rettigheter til et godt psykososialt miljø, samt å styrke det pågående arbeidet for å forebygge, avdekke og håndtere mobbing. I tillegg har Stortinget bedt om at regjeringen gjennomgår hele ombudsstrukturen for elever og lærlinger på ulike utdanningstrinn, herunder ansvarsfordeling, mandat og arbeidsgiveransvar for henholdsvis mobbeombud og elev- og lærlingombud, med mål om et oversiktlig og tilgjengelig ombudssystem.
Kunnskapsdepartementet sendte 23. august 2017 et oppdragsbrev til Utdanningsdirektoratet der direktoratet blir bedt om å komme med forslag til hvordan en slik ordning kan organiseres. Både ombudenes formelle plassering, arbeidsoppgaver, myndighetsområde og mandat inngår i oppdraget.
I det samme oppdragsbrevet blir direktoratet bedt om foreta en grenseoppgang mellom mobbeombudene og de eksisterende elev- og lærlingombudene, som får sine mandater fra det enkelte fylkesting. Departementet skriver derfor i oppdragsbrevet at avgrensningen i forhold til elev- og lærlingombudene må skje i dialog med fylkeskommunene. Målsettingen med denne gjennomgangen er å legge forholdene til rette slik at det blir et oversiktlig og tilgjengelig ombudssystem i tråd med Stortingets intensjon.
Utdanningsdirektoratet har fått en frist til 16. oktober med å svare på oppdraget.
Det er departementets intensjon at en ordning med regionale mobbeombud skal kunne iverksettes fra skolestart 2018.