Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Kan statsråden gjøre rede for hvilke reaksjoner staten har iverksatt mot Institutt for energiteknikk etter at det ble kjent at IFE har lagret flytende radioaktivt avfall i Himdalen i Aurskog-Høland i strid med reglene?
Begrunnelse
NRK Østlandssendingen kunne 17.11.16 melde at Institutt for energiteknikk (IFE) har lagret flytende radioaktivt avfall i Himdalen i Aurskog-Høland i strid med reglene. Statens strålevern vurderte da politianmeldelse.
Problemet med syre er at det kan etse gjennom sement og også eventuelt de tønnene som avfallet er lagret i. Totalt var det 13 tønner som ble konstatert støpt inn, hvorav åtte inneholdt flytende radioaktivt avfall.
Institutt for energiteknikk (IFE) driver det kombinerte lageret og deponiet for lav- og mellomaktivt atomavfall i Himdalen (KLDRA) etter avtale med Nærings- og fiskeridepartementet. I driftsavtalen mellom IFE og departementet fremgår det at driften av KLDRA Himdalen skal foregå i tråd med konsesjonsvilkårene, noe som åpenbart ikke har skjedd i det aktuelle tilfellet.
I svar på skriftlig spørsmål av 29.11.2016 erkjente statsråd Mæland at det var det problematiske i situasjonen og presiserte at «ifølge internasjonal bestepraksis bør man skille mellom avfallsprodusent og avfallshåndterer». Hun mente derfor det var «uheldig at IFE i dag innehar begge rollene». Statsråden opplyste videre i svar 02.05.2017 at Nærings- og fiskeridepartementet da var i dialog med IFE og Statens strålevern om saken og at hun avventet Strålevernets vurdering og beslutning før hun ville vurderer eventuelle tiltak overfor IFE. Det er ikke kjent hva som er resultatet av denne prosessen og det har nå gått svært lang tid siden den ulovlige lagringen ble kjent.
I deponiet i Himdalen lagres lavt og middels radioaktivt avfall. Inne i fjellhaller støpes tønner med radioaktive stoffer inn i betongsarkofager. Her skal avfallet ligge i minst 300 år.