Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:27 (2017-2018)
Innlevert: 09.10.2017
Sendt: 10.10.2017
Besvart: 16.10.2017 av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Et oppslag i Adresseavisen 30. september og Klassekampen 7. oktober tyder på at det er sterk interesse fra toppledelsen i det amerikanske forsvaret om å forlenge utplasseringen av de amerikanske marinesoldatene på Værnes, utover 2018 som er vedtatt til nå.
Hvor mange ganger kan mandatet fornyes før Regjeringen regner dette som en base av utenlandske styrker på norsk jord i fredstid, og dermed et brudd på norsk basepolitikk?

Begrunnelse

Regjeringen har siden US Marines etablerte en styrke på Værnes sagt at dette ikke er i strid med norsk basepolitikk og vektlagt at det er snakk om en midlertidig styrke. Før sommeren ble oppholdet utvidet med ett år. Fra mediene synes det klart at det amerikanske forsvaret ser for seg noe langt mer permanent.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 10. oktober 2017 med spørsmål fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken om hvor mange ganger den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen i Norge kan fornyes før regjeringen regner dette som en base av utenlandske styrker på norsk jord i fredstid, og dermed et brudd på norsk basepolitikk.
Alliert øving og trening bidrar til kunnskap blant allierte land om å operere under krevende klimatiske og topografiske forhold i Norge. Gjennom den nye langtidsplanen for Forsvaret endrer vi innretningen på alliert øving og trening i Norge. Det legges nå større vekt på at den allierte øvings- og treningsaktiviteten skal foregå integrert med norske styrker, i områder der de norske styrkene holder til. Dette vil gi økt operativt utbytte for begge parter. Stortinget sluttet seg til denne endrede innretningen.
Vi har lang og god erfaring med at allierte øver og trener i Norge, særlig britiske, amerikanske, nederlandske, tyske og franske styrker. Alliert samtrening i Norge demonstrerer den gjensidige allianseforpliktelsen i NATO i praksis. Det er del av de lange linjer i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen med Værnes som utgangspunkt fungerer godt, og er besluttet videreført ut 2018. Styrken øver og trener også sammen med norske styrker i andre deler av landet. Det amerikanske marinekorpsets øving og trening i Norge er ikke i konflikt med basepolitikken, og både USA og andre allierte har i flere tiår drevet regelmessig øvingsaktivitet i Norge. Ordningen er en del av oppfølgingen av rammeavtalen som ble inngått mellom Norge og USA i 2005 om forhåndslagring og forsterkning, og som ble vedtatt gjennom Stortingets behandling av St.prp.nr. 77 (2005-2006), jf. Innst.St. nr. 18 (2006-2007). Avtalen åpner for utstrakt øving og trening av amerikanske styrker i Norge, noe som også ble fremhevet i komiteens enstemmige merknader. Nettopp på grunn av at Norge har valgt å ikke ha permanente allierte styrker på norsk jord, er det viktig for oss å ha allierte som øver og trener i Norge i kortere eller lengre perioder.
Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen i Norge er i tråd med basepolitikken, og det er derfor ikke tatt stilling til hvor mange ganger den kan fornyes. Dersom det skulle bli aktuelt å videreføre ordningen ut over 2018, eller endre innretningen på den, vil en eventuell beslutning bli fattet av regjeringen og Stortinget vil bli informert på vanlig måte.