Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til innvandrings- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:77 (2017-2018)
Innlevert: 17.10.2017
Sendt: 18.10.2017
Besvart: 24.10.2017 av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Det er nå påvist feil i vurderingen av dokumenter og bevis i saken om den iranske kvinnen som ble returnert til Iran og pisket. Dette er brudd på Norges forpliktelser. Prosedyrene i slike saker må være sikre og arbeidet må ha høyeste kvalitet, fordi feil kan bli fatale.
Vil statsråden på bakgrunn av saken foreta en full og åpen granskning av saksbehandlingen og rutinene og inntil videre stanse saker som er under behandling der samme verifisering av dokumenter blir benyttet?

Begrunnelse

I disse sakene kan det handle om liv og død. Derfor må prosedyrene og kvaliteten på vurderingene være pålitelige og tvil komme søker til gode, slik regjeringen sier skal ligge til grunn. Det har vist seg å ikke holde mål.
Jeg er gjort kjent med flere saker som er under vurdering med samme verifiseringskilde som ble brukt i saken til den omtalte iranske kvinnen. Det betyr at det er risiko for at feil kan gjentas selv etter at en er oppmerksom på en mulig alvorlig feilkilde. Det er ikke akseptabelt.

Sylvi Listhaug (FrP)

Svar

Sylvi Listhaug: Jeg vil innledningsvis vise til mitt svar på representantens skriftlige spørsmål nr. 1885. I svaret understreket jeg at utlendingsmyndighetene tar det meget seriøst og gjør aktuelle undersøkelser i de svært få tilfellene der det anføres at asylsøkeren skal ha opplevd reaksjoner etter retur til hjemlandet. Jeg mener UNEs håndtering av denne saken bekrefter dette.
Det fremgår i en uttalelse på UNE hjemmesider at de fremdeles ikke vet alt om omstendighetene rundt den aktuelle dommen, og derfor fortsatt har spørsmål som de trenger svar på. UNE har derfor selv satt i gang flere undersøkelser rundt de faktiske forholdene og håndteringen av denne saken. Den iranske kvinnen er også gitt anledning til å komme tilbake til Norge i påvente av at saken vurderes på nytt.
Jeg har tillit til at UDI og UNE, dersom det viser seg at det er gjort alvorlige feil i denne saken, vil gjennomgå egne rutiner bl.a. knyttet til verifisering av dokumenter. Jeg har også tillit til at UDI og UNE fortløpende vurderer hvorvidt det er forhold i denne saken som bør få betydning for behandlingen av liknende saker. Jeg mener det viktigste nå er at UNE får behandlet denne saken på nytt.