Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:105 (2017-2018)
Innlevert: 20.10.2017
Sendt: 23.10.2017
Besvart: 26.10.2017 av justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Mener justisministeren det er uproblematisk at den offentlige salærsatsen blir stående uendret i budsjettforslaget for 2018, og vil regjeringen vurdere ulike modeller med mål om å inngå en avtale om reelle årlige forhandlinger mellom staten og Advokatforeningen om salærsatsen og stykkprissatsene i tilknytning til ordningen med fri rettshjelp og bistand i straffesaker?

Begrunnelse

Salærsatsen har ikke fulgt lønnsutviklingen de siste årene og har vært utsatt for en langvarig underregulering. Fastsettelse av den offentlige salærsatsen eller de ulike stykkprisene er i dag ikke gjenstand for reelle forhandlinger med Advokatforeningen. Dette står i motsetning til f.eks. takstfastsettelse for privatpraktiserende leger jf. 2.4.17 i statsbudsjettet. Forhandlingsrett vil skape gode beslutningsgrunnlag hvor konsekvensene av ulike innretninger på satsene i større grad blir tilstrekkelig belyst.

Per-Willy Amundsen (FrP)

Svar

Per-Willy Amundsen: Forslaget til justering av salærsatsen, som legges frem i Prop. 1 S hvert år, håndteres i den ordinære budsjettprosessen. Konsekvensene av en eventuell justering må derfor vurderes opp mot viktigheten av andre prioriterte satsinger i justissektoren. Advokatforeningen har ved flere anledninger fremmet forslag til en ny modell for fastsettelse av salærsatsen. Det foreligger imidlertid ingen planer om å endre den eksisterende modellen. Det avholdes årlige drøftingsmøter der den alminnelige inntektsutviklingen kun er et av flere forhold drøftingene føres på grunnlag av, jf. avtale mellom Advokatforeningen og Justisdepartementet fra 1999. Departementet har de siste årene gjort noen viktige endringer mht. drøftingene. Fra og med 2014 har politisk ledelse deltatt i drøftingsmøtene og tidspunktet for drøftingene er slik at departementet kan vurdere innspillene opp mot kommende budsjettprosess. Det avholdes således møter i god tid før det aktuelle budsjettåret. I forkant av høstens drøftingsmøte, som gjelder budsjettet for 2019, har det vært dialog mellom Advokatforeningen og departementet på administrativt nivå for å legge til rette for et bedre faktagrunnlag for drøftingene.