Skriftlig spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:112 (2017-2018)
Innlevert: 24.10.2017
Sendt: 24.10.2017
Besvart: 02.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): Helseforetaket i Møre og Romsdal ved Espen Remme sender nå ut på høring å slå sammen fødeavdelingene i Kristiansund og Molde fra 2019. Dette er rot til å skape nye konflikter mellom de to sykehusmiljøene og befolkningen i disse to områdene.
Kan statsråden tydeliggjøre sine forventninger overfor direktøren knyttet til å skape ro i prosessene og bidra til at denne høringen stoppes?

Begrunnelse

I 2018 er det byggestart for Sykehus Nordmøre og Romsdal. Argumentet for ett felles sykehus er å bevare de samme tjenestene tilsammen, bedre rekruttering og kostnadsbesparende. Espen Remme har ikke fulgt opp stortingets krav om stedlig ledelse i Helse Møre og Romsdal og i vår valgte han å nedsette et ekspertutvalg for å vurdere om det var nødvendig med fortsatt barneavdeling nord for Romsdalsfjorden. Nå setter han i gang nye krevende prosesser som skaper uro både blant ansatte og pasienter. Det er nå behov for ro og bygge samarbeidsklima fram mot sykehuset blir bygd, ikke mer uro, men det ser ikke ut så ledelsen evner å gå den veien.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I tråd med Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-2019) ble det stilt krav i foretaksmøtene i de regionale helseforetakene i mai 2016 og januar 2017 om at alle helseforetakene skal utarbeide utviklingsplaner i tråd med foreliggende veileder for arbeidet med utviklingsplaner. Det er forutsatt at arbeidet skal skje i tett dialog med kommunene og andre aktuelle aktører. Styret for Helse Møre og Romsdal har i styremøte 25. oktober d.å. vedtatt at høringsdokumentet for Utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal HF sendes på høring. Utviklingsplanen skal på seks ukers høring før eventuelt vedtak i styret, som er planlagt i februar 2018, før videre prosess i tråd med avtaleverk m.m. Etter at utviklingsplanen er vedtatt av helseforetakets styre skal den, i henhold til veileder for arbeidet med utviklingsplaner, godkjennes av det regionale helseforetaket. Det er en forutsetning at utviklingsplanene for de ulike helseforetakene skal ses samlet og sikre det totale helsetilbudet i regionen. Det er stilt krav i foretaksmøte i januar i år om at alle regioner skal utarbeide utviklingsplaner innen 31. desember 2018, slik at det foreligger samlede regionale planer som grunnlag for neste nasjonale helse- og sykehusplan.
På grunnlag av spørsmålet fra representanten Botten, har jeg bedt om en uttalelse fra Helse Midt-Norge RHF. De viser i sin uttalelse til at forslaget om å slå sammen fødeavdelingene i Kristiansund og Molde er ett av mange forslag i Utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal, og at dette også må ses i sammenheng med etableringen av Sjukehuset Nordmøre og Romsdal.

De viser til at følgende hovedpunkter ligger bak forslaget:

–Fagmiljøene har selv ønsket en sammenslåing i mange år
–Ett samlet fagmiljø skal inn i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal tidlig i 2022. Kunnskap i litteraturen og erfaringer i fra bl.a. Sykehuset Østfold/Kalnes er entydige på at en må samle seg så tidlig som mulig, slik at risikoen ved innflytting og oppstart i nytt sykehus (Sjukehuset Nordmøre og Romsdal) blir så lav som mulig
–Utviklingsplan for Helse Møre og Romsdal 2019-2022 skal vise ønsket utviklingsretning og en sammenslåing i planperioden er dermed uunngåelig
–Hovedbegrunnelsen handler om fag og risikohåndtering, og en samling vil gi bedre kvalitet, høyere pasientsikkerhet, mindre driftsutfordringer, bedre og mer forutsigbare arbeidsforhold for de ansatte, bedre rekruttering og klart lavere risiko ved innflytting i SNR.
–Fødselshjelp er det fagområdet med de hyppigst forekommende hyperakutte situasjonene og dermed er en avhengig av felles rutiner, felles øving på akuttsituasjoner, kjennskap til kollegaer og samarbeid med andre fagområder. I dette ligger det at fagmiljøet må være samkjørt over tid og at fagområdet trolig er det som har størst behov for samling for å senke risikoen i pasientbehandlingen.
Helse Midt-Norge RHF viser til at forslaget i tida framover skal gjennom en grundig høringsprosess og det er forventet engasjement og konstruktive tilbakemeldinger fra både fagmiljøene i Kristiansund og Molde, samt andre interessenter. Klinikkledelsen ser det som viktig at dette temaet blir grundig belyst og besluttet, for å skape en forutsigbar prosess for både ansatte og pasienter i resten av interimsperioden og innflyttingen i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal – uansett hva som blir besluttet.