Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:408 (2017-2018)
Innlevert: 30.11.2017
Sendt: 30.11.2017
Besvart: 08.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil helseministeren gripe inn og pålegge Helse Nord å benytte nærmeste voldtektsmottak foran å sende voldtektsofre på lange bilturer som gir en økt belastning for mennesker i en sårbar og vanskelig situasjon?

Begrunnelse

Det vises til historien fortalt i bladet Vesterålen og i Aftenposten 26. oktober der en 16 åring meldte om en voldtekt på Andøya i Vesterålen. Hun meldte seg for politiet på Sortland som ligger en drøy times kjøretur fra nærmeste voldtektsmottak i Harstad. De valgte å sende henne og to polititjenestemenn på en kjøretur på 40 mil og over seks timer til Bodø. Dette er en reisetid tilsvarende en kjøretur Oslo – Trondheim. Voldtektsmottaket i Bodø og Harstad ligger i samme helseregion, men sokner til to forskjellige helseforetak: Harstad til Universitetssykehuset Nord-Norge og Bodø til Nordlandssykehuset.
Det er avgjørende for innbyggernes trygghet at offentlige etater som politi og helsevesen har en praktisk tilnærming til avstander og ivaretakelse av innbyggere i en sårbar situasjon. Her ser vi at hensynet til rask sikring av spor og til en ung jente i en sårbar situasjon har måtte vike for rigid praktisering av foretaksgrenser. I tillegg kommer den tiden to tjenestemenn her har måttet benytte til transport. Det er ikke beroligende at leder av Nordlandssykehuset holder fast ved at det må være slik at voldtektsofre må reise til Bodø i Bladet Vesterålen 28.11.2017.
Med få flyvninger i helgene vil dette skape en stor merbelastning for alle innbyggere i Lofoten, Vesterålen og Ofoten som har Harstad som sitt nærmeste sykehus.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har innhentet en redegjørelse fra Helse Nord RHF i sakens anledning.
Helse Nord viser til at da Nordlandssykehuset HF overtok ansvaret for overgrepsmottak i sitt opptaksområde fra 01.01.2016, ble det i starten inngått en midlertidig avtale med UNN Harstad HF om inntil 10 saker pr. år for overgrepsutsatte over 16 år, fra Lofoten og Vesterålen. Som følge av få saker fra dette området valgte Nordlandssykehuset HF å benytte overgrepsmottaket i Bodø for samtlige pasienter i sitt opptaksområde.
Denne saken viser imidlertid at det er behov for en fleksibel og geografisk tilpasset løsning til beste for brukerne i situasjoner hvor det er nødvendig å komme så raskt og skånsomt som mulig til et overgrepsmottak.
Helse Nord orienterer om at det nylig har blitt avholdt møte mellom Nordlandssykehuset HF og politiet. Nordlandssykehuset ser et felles behov for en ytterligere gjennomgang av håndtering av overgrepsutsatte i Lofoten og Vesterålen, både i helsetjenesten og hos politiet. Dette forsøkes gjennomført med personell fra både politiet (kriminaltekniker) og lege fra overgrepsmottaket tidlig i 2018.
Videre har politiet spurt Nordlandssykehuset om muligheten for at man i enkelte tilfeller, i samråd og etter avtale med overgrepsmottaket i Bodø, kan benytte mottaket i Harstad for overgrepsutsatte. Ifølge Helse Nord ser Nordlandssykehuset HF på muligheten for å lage en avtale med Universitetssykehuset Nord-Norge HF i de tilfellene dette er aktuelt og har tatt kontakt med UNN HF om saken.