Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:489 (2017-2018)
Innlevert: 08.12.2017
Sendt: 11.12.2017
Besvart: 15.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): I Prop. 1S under «kap. 734 Særskilte tiltak til psykisk helse og rus», skriver statsråden at: «Videre har Helsedirektoratet startet arbeidet med å revidere gjeldende retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (lar) som vil være ferdig i 2018.
Kan statsråden bekrefte at disse retningslinjene vil foreligge i 2018, uten forsinkelser, slik det fremgår i forslaget til statsbudsjettet?

Begrunnelse

Opptrappingsplanen for rusfeltet var klar i 2016. Retningslinjene for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) er en viktig oppfølging av denne planen.
En av grunnene til at det er viktig å få disse reviderte retningslinjene på plass raskt, er oppfølgingen av gravide i LAR. Blant annet står det i opptrappingsplanen for rusfeltet at:

«Komiteen merker seg at regjeringen mener at kunnskapen om effekten av LAR-medikamenter på barnets utvikling må styrkes», og videre at «Komiteen mener mangel på nok kunnskap om langtidseffekter for barna også gjør det helt nødvendig med et føre-var-prinsipp. Hensynet til barnets beste må alltid være et grunnleggende hensyn.»

Det er uakseptabelt at barn påføres store negative helsemessige effekter av at mor ikke har vært fulgt opp godt nok under graviditeten. Av hensyn til barnets beste haster det derfor med å få på plass retningslinjene for LAR.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) inngår som en integrert del av tverrfaglig spesialisert behandling for rusavhengige (TSB) i spesialisthelsetjenesten. Det er i dag om lag 8 000 som er inkludert i LAR, som reguleres av en egen forskrift (Forskrift for legemiddelassistert rehabilitering (LAR-forskriften) av 1. jan. 2010). Denne forskriften regulerer blant annet innskrivning og utskrivning og noen rammevilkår for innholdet i behandlingen.
Helsedirektoratet ga i 2011 ut nasjonal retningslinje for LAR (Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet) som inneholder råd og anbefalinger for tjenestene for personer som er avhengige av heroin eller andre opioider. I tillegg ga Helsedirektoratet i 2012 ut en egen retningslinje for gravide i LAR (Nasjonal retningslinje for gravide i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og oppfølging av familiene frem til barnet når skolealder). Samlet sett dekker disse to retningslinjene alle sider ved LAR.
Når det gjelder nasjonal retningslinje for LAR, er Helsedirektoratet i gang med å revidere denne. Denne retningslinjen vil hete Nasjonal faglig retningslinje for behandling av personer med opioidavhengighet. Dette er et omfattende arbeid der mange aktører og berørte instanser skal bidra. Når utkast til ny retningslinje er ferdig, skal den ut på 3 måneders ordinær høring. Så vil Helsedirektoratet vurdere alle innkomne høringsinnspill før den endelige retningslinjen vil være klar for implementering i 2019.
I Prop. 1 S (2017-2018) står det at reviderte retningslinje vil foreligge i 2018. Av Helse- og omsorgskomiteens innstilling (Innst. 11 S (2017-2018) til Prop. 1 S (2017-2018) under kap 734 (s. 162) fremgår det som følger: "Komiteen viser til med at revidert retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (lar) vil foreligge i 2019". Det er beklagelig at det her er oppgitt to forskjellige tall. Det riktige er at Helsedirektoratet i 2019 vil ha en ferdig utarbeidet retningslinje.
Som kjent har det vært faglige uenigheter omkring Helsedirektoratets nasjonale retningslinje for kvinner i LAR. Her har uenigheten i første rekke omhandlet hensynet til barnets beste, ettersom kunnskapen om mulige konsekvenser for barnet dersom mor inntar LAR-medikamenter under svangerskapet er mangelfull.
Helsedirektoratet besluttet i 2016 å gjennomføre en konsensuskonferanse om graviditet og LAR. Denne konferansen ble gjennomført i juni i år. En konsensuskonferanse er en formell metode der det velges et tema det er faglig uenighet om. Helsedirektoratet nedsatte et fagpanel og inviterte en rekke fagpersoner som holdt innlegg på en 2-dagers konferanse. Her ble det presentert ulike forsknings-, og kunnskapsoppsummeringer omkring gravide og LAR.
På grunnlag av de innspill som ble gitt på konferansen og all annen tilgjengelig nasjonal og internasjonal kunnskap om temaet, har panelet utarbeidet en rapport som ble overlevert Helsedirektoratet 01.12.17. I rapporten er det gjort avveininger av kunnskapsgrunnlag, herunder også ekspertuttalelser, jus, etikk og brukerstemmer som kom frem på konsensuskonferansen.
Helsedirektoratet opplyser at de nå skal revidere gjeldende retningslinje for gravide i LAR og vil vektlegge rapporten i revisjonen. Rapporten fra panelet har svart på en rekke problemstillinger fra Helsedirektoratet. Sentrale anbefalinger har vært at en må vurdere langtidsvirkende prevensjon ved oppstart i LAR, og om en ut i fra et føre-var-perspektiv for barnet eventuelt bør trappe ned medikamentell behandling for mor.
Helsedirektoratet opplyser videre at de vil i løpet av kort tid legge fram en plan for revisjonsprosessen av den reviderte retningslinjen. Inntil en ny retningslinje foreligger, er det gjeldende retningslinje som gjelder.