Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:649 (2017-2018)
Innlevert: 05.01.2018
Sendt: 08.01.2018
Besvart: 16.01.2018 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Gruveprosjektet til Nordic Mining i Sogn og Fjordane vil gi betydelig mindre sysselsetting, enn opprinnelig planlagt. Da tillatelsene ble gitt i 2015 skulle prosjektet sysselsette 170 personer, nå er det snakk om 110 personer. I tillegg er det planer om å forlenge dagbruddsaktiviteten fra 10 til 16 år. Den samfunnsmessige nytten av prosjektet har blitt dårligere og miljøulempene større.
Når vil klima- og miljøministeren sørge for at det gjøres en ny samfunnsmessig vurdering av prosjektet?

Begrunnelse

Da Miljødirektoratet i februar 2015, ga sin anbefaling til gruvedrift på Engebøfjellet og sjødeponi i Førdefjorden ble det begrunnet med at den samfunnsmessige nytten var større enn miljøskadene som ville oppstå. På denne bakgrunn ga Klima- og Miljødepartementet utslippstillatelse til Nordic Mining i april 2015.
En viktig del av begrunnelsen var sysselsettingen prosjektet ville føre til. Da Miljødirektoratet ga sin anbefaling og Klima- og miljødepartementet ga sin tillatelse, skulle prosjektet sysselsette 170 personer per år i gjennomsnitt over driftsperioden. Driften kunne vare i opptil 50 år. Nå er det snakk om en sysselsetting på 110 personer og en driftsperiode på 29 år. I tillegg er det planer om å forlenge tiden med dagbrudd fra 10 til 16 år. Dette øker de miljømessige ulempene.
I brev fra Miljødirektoratet til Klima- og miljødepartementet den 13.2.2015 står dette:

”Det fremgår av dette at tiltaket både vil medføre betydelige fordeler og betydelige ulemper. Forurensningsloven legger opp til en bred skjønnsmessig avveiing av disse.
Etter en samlet vurdering der vi både har lagt vekt på miljømessige ulemper ved tiltaket og usikkerhet ved enkelte konsekvenser, sammenholdt med fordelene ved denne virksomheten gjennom verdiskapning og etablering av arbeidsplasser, finner vi at det med de foreslåtte vilkårene er forsvarlig at det gis tillatelse til den omsøkte virksomheten, jf. forurensningsloven § 11 siste ledd.”

De nye opplysningene endrer forutsetningene for de tillatelser som er gitt ganske kraftig og jeg regner med at Klima- og miljøministeren vil sørge for en ny og grundig gjennomgang av saken basert på de siste opplysningene fra selskapet.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Nordic Mining har tillatelse etter forurensningsloven til å utvinne mineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune. Miljøvirkningene av gruvevirksomheten er svært grundig vurdert etter forurensningsloven og vurdert som miljømessig akseptable da tillatelsen ble gitt av Klima- og miljødepartementet 5. juni 2015. I vedtaket om tillatelse er det tatt høyde for at det er usikkerhet i tall om arbeidsplasser. Miljømyndighetenes hovedoppgave er å vurdere de miljømessige og forurensningsmessige forholdene ved det omsøkte tiltaket og sammenholde disse med fordeler og ulemper forøvrig. Når det skal gis tillatelse til forurensende virksomhet etter forurensningsloven skal miljømyndighetene sikre en forsvarlig miljøkvalitet. Jeg vil understreke at det er en høy terskel for å omgjøre forvaltningsvedtak. Den som har fått tillatelse må kunne regne med at den skal gjelde over tid og kunne innrette seg etter tillatelsen. Miljødirektoratet er ansvarlig for å følge opp tillatelsen videre og direktoratet har myndighet til å foreta eventuelle endringer dersom vilkårene for omgjøring er oppfylt. Jeg finner det derfor ikke riktig å kommentere saken mer konkret.