Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:784 (2017-2018)
Innlevert: 24.01.2018
Sendt: 24.01.2018
Besvart: 05.02.2018 av helseminister Bent Høie

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Vil helseministeren ta initiativ til tilleggsbevilgning, eller tilleggsanbud for å opprettholde rusbehandlingstilbudet ved Borgestadklinikken i Drammen (Blå kors)?

Begrunnelse

Det er tragisk at et anerkjent rusbehandlingstilbud som har eksistert i 41 år nå må legge ned. Borgestadklinikken i Drammen har et sterkt fagmiljø med gode resultater å vise til. Vi må bygge opp, ikke bygge ned rusbehandling i Norge. For Drammen, Buskerud og hele landet vil rusomsorgen bli fattigere ved at dette tilbudet nå kan bli borte, dersom helseministeren ikke snarest viser handlekraft og tar grep.
Helseminister Bent Høie har selv anerkjent behovet for tilbud for de som sliter med alkohol og medikamentmisbruk.
23. januar besøkte jeg klinikken og fikk møte brukere og tidligere pasienter. Det gjorde sterkt inntrykk på meg, og hensynet til kvinneperspektiv i rustilbudet i Drammen er unikt. Tilbudet i Drammen har reddet liv og gitt mange en ny sjanse i livet. Uten dette flotte tilbudet ville mange ikke ha oppsøkt hjelp, til stor tragedie for den enkelte og familien, men også for hele samfunnet. I dag jobber mange av dem som fikk behandling som frivillige for å gi gode ettervernstilbud.
Som stortingsrepresentant fra Buskerud mener jeg at helseministeren nå må ta grep. Tilbudet i Drammen må bestå. Jeg registrerer også at lokale Høyre-representanter er enig med meg.
Saken handler om politisk vilje. Helseministeren kan ta følgende grep: Sikre tilleggsbevilgning eller tilleggsanbud som kan sørge for at Borgestadklinikken får en ny sjanse.
Denne saken viser også behovet for at offentlige spiller på lag med de ideelle. Det bør ikke være konkurranse men samspill til det beste for pasientene. Vi kan ikke rive ned fagmiljøer, for så å bygge opp igjen. Det betyr dårligere helsetilbud, og dårlig samfunnsøkonomi.
Jeg forventer at helseministeren ikke overlater svaret til byråkratiet men tar politisk ansvar.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil først få minne om at denne anskaffelsen først og fremst handler om tilbudet til rusavhengige i regionen, og at disse nå får et utvidet tilbud ved at man har fått på plass en avtale med flere private tilbydere. Det er også verdt å merke seg at Helse Sør-Øst RHF har avsatt en større økonomisk ramme til dette tilbudet enn tidligere. Borgestadklinikken var tidligere eneleverandør, mens det nå er inne fire ulike leverandører for å tilby de tjenestene som ble etterspurt. Foruten Borgestadklinikken er det tildelt avtale til Tyrilistiftelsen, Manifestsenteret og Skjelfoss psykiatriske senter. Alle disse er private ideelle leverandører.
Det ligger til de regionale helseforetakene sitt sørge for-ansvar å tilby befolkningen i egen helseregion de spesialisthelsetjenestene innbyggerne har behov for, herunder å vurdere eventuell bruk av private tjenesteytere. Dette må selvfølgelig skje innenfor de økonomiske rammene som Stortinget stiller til rådighet.
Helse Sør-Øst RHF har orientert meg om at de i forbindelse med denne konkrete anskaffelsen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling har gjennomført en analyse av det samlede behandlingsbehovet for pasienter med rus- og/eller avhengighetsproblematikk i helseregionen. På grunnlag av dette gjennomførte de en konkurranse, hvor de delte inn i fem ulike delytelser. Alle disse delytelsene forutsatte at avrusning, utredning og behandling skulle integreres i den enkelte ytelse. Dette medfører at man får utnyttet kapasiteten bedre. Den økte økonomiske rammen åpner også for en styrket kompetanse i tilbudene. Det totale tilbudet er kvalitativt vesentlig styrket og tilpasset dagens faglige krav. Kapasiteten på avrusning og behandling er i følge Helse Sør-Øst RHF opprettholdt.
Kjøp av helsetjenester er som kjent underlagt regelverket for offentlige anskaffelser, og Helse Sør-Øst har ikke anledning til å gjøre en direkteanskaffelse fra Borgestadklinikken. Borgestadklinikken har i konkurranse med 11 andre tilbydere gitt sitt tilbud, hvor de har beskrevet de tjenester de ønsker å tilby med tilhørende priser. De har blitt tildelt omfattende kontrakter både volummessig og økonomisk.
Det er Helse Sør-Øst som har ansvaret for denne anskaffelsen og de tilhørende vurderinger, både konkret og i forhold til helheten. Jeg har ikke oppfattet at noen av tilbyderne har bestridt prosessen eller tildelingen rettslig.